Оказа се, че има определена формула, която помага за тайната на щастливия брак. Не, това не е шега, а проучване на експерти от университета в Бристол, които твърдят, че двойките, които редовно злоупотребяват с алкохол, могат да се похвалят със здрав и щастлив брак.

Те разкриват, че за влечението ни към алкохола "виновникът" е генът ADH1B. От него зависи дали ще ни мъчи тежък махмурлук или пък ще се събудим свежи.

Експертите са анализирали 47 000 семейни двойки от биологичната банка на Великобритания, в която се съхраняват ДНК образци на близо половин милион жители на Острова на възраст между 40 и 69 години. За целите на изследователската програма участниците са попълнили подробен въпросник, където, наред с другите неща, е трябвало да посочат колко често пият алкохолни.

След направеното изследване се е стигнало до заключението, че пристрастяването към алкохола провокира или един, или група гени, промените в които са пряко свързани със злоупотребата с алкохол. Същият този ген оказвал влияние и върху избора на партньор. Двама души, които имат афинитет към чашката, се оказва, че генетичният набор е приблизително еднакъв, а това увеличава шансовете им за съвместимост и еднакви интереси.


От направеното проучване става ясно и, че един алкохолик общува трудно с човек, при когото няма нарушение на гена ADH1B.

Учените от университета в Бристол направили своя извод, който гласи, че, ако една двойка иска да живее щастлив семеен живот, то трябва да имат един и същи вариант на "алкохолния" ген ADH1B. Това означава, че ако единият от партньорите има склонност да пие повече трябва да търси такава половинка, която също е склонна да надига чашката, за да бъдат двамата щастливи и да живеят хармонично.

Излиза, че тайната на успешния брак се крие в питието. Поне това казват учените. И още - ако на вас ви се пие, а вашия партньор в живота избягва алкохола, то съвместимостта ви няма да е голяма.