Съветите за секса са една от най-популярните теми, както в женските, така и в мъжките издания. „Едно движение, което ще го/я омагьоса“, „69 съвета за орални ласки“, „Секс-номерата, които още не знаете“ – интернет е пълен със статии на интимна тематика.

Дали обаче тайната на хубавия секс може да се открие в теория, съставена от индивид със субективна оценка? Всичко е индивидуално и зависи и от човека, с когото се впускате в любовна авантюра. Например, ако мъжът се възбужда от бой с камшик, жена без подобни наклонности трудно ще му стане добра партньорка, колкото и да се старае. Освен това сексът не е някакъв олимпийски спорт, нито надпревара за Нобелова награда. За щастие днешно време интимните удоволствия не са ограничени от правила, рекорди и постижения.

Въпреки това повишеното търсене на секс-съвети показва, че милиони хора имат желание да спечелят интимен „Оскар“ в номинациите „Разкрепостеност“ и „Виртуозност“. А и как иначе да натрупаш опит в сфера, за която не е прието да се говори твърде откровено? Явно затова и партньорите не бързат да си кажат един на друг какво им харесва или какво биха искали да пробват – никой не желае да изглежда като дилетант.



Представяме ви 3 универсални правила, които ще ви бъдат от полза с всякакви партньори и във всякакви ситуации.

Правило № 1: Качеството идва с опита

Сексът става по-хубав с практиката, която не можете да замените с четене или слушане на информация. Проучвайте не еротичните съвети в списанията и социалните мрежи, а хората, с които ги практикувате. Освен това сексуалната компетентност върви ръка за ръка с разбирането на личностните ви и физически особености. На онези, които са по природа полигамни, ще им е малко по-трудничко, просто защото всеки партньор си има своята представа за страхотно прекарване в леглото.

Правило № 2: Вслушвайте се в партньора

Редица проучвания потвърждават, че взаимното разбиране е движещата сила на задоволителния секс. Ако наистина сте загрижени за това да станете по-добри в леглото, трябва да си създадете един прост навик – да слушате партньора. Основните познания по анатомия, разбира се, също няма да са излишни.

Според проучване, публикувано в American Sociological Review миналата година, нивото на задоволство от секса и броят на постигнатите от жените оргазми рязко нарастват между първата среща и следващите интимни контакти. Авторката на изследването Елизабет Армстронг подчертава, че „опознаването на партньора играе роля дори при липса на продължителна привързаност“. В анкети и интервюта повечето участници в проучването са споменавали, че са се чувствали неловко при първи секс с нов партньор и че е важно партньорите да изучат взаимно телата си.



Сексуалните връзки, като всякакви други връзки, се свеждат до общуване – и при обмена на опит е добре да изразявате мислите си възможно най-разбираемо. Не разчитайте на скрити знаци и намеци, те могат да бъдат разбрани погрешно. Партньорът ви има правото да знае какво имате предвид с кодовите си думички и жестове. Бъдете по-конкретни. Ако ви харесва това, което се случва, кажете си директно „Това ми харесва“. Ако ли не – обяснете какво именно не ви допада, но с мек тон, без критики и подигравки. И макар да е много важно да говорите за това, което ви доставя удоволствие, спазвайте разумна последователност, разкривайки тази информация. Ако актът е бил далеч не най-задоволителният за вас, докато не сте трайно обвързани, не е нужно да заявявате претенциите си още първата нощ. Препоръчително е да започнете с някакви по-разпространени насоки, за да изградите доверие с партньора.



Правило № 3: Изследвайте се един друг

Ако всичко дотук ви звучи твърде смело, пробвайте деликатната експозиционна терапия Sensate Focus, разработена от водещите изследователи на човешката сексуалност Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън.

Идеята е да докосвате партньора за собствено удоволствие, отбелязвайки внимателно усещанията си. Според двамата сексолози процесът започва от целувки и докосвания до произволна част на тялото, без гърдите и гениталиите (и пак напомняме – трябва удоволствие да изпитвате вие, а не партньорът) и продължава 4-6 седмици на четири етапа, в които ще се редувате кой е „докосващият“ и „докосваният“. Целта на упражненията е да изградите истинска близост и да спрете да се срамувате от истинските си желания. Според Мастърс и Джонсън това ще ви помогне да станете по-добри в секса – и в любовните връзки като цяло.

Четете още: Признаците, че той ти изневерява