Романтичните отношения между двама (а понякога и повече) души имат много нюанси и трудно бихме могли да определим кое е правилно и нормално и кое не. Всяко човешко същество изпитва чувства и те не бива да бъдат пренебрегвани, особено от половинката му. Ето защо и въпросът с изневярата съвсем не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед. Грях ли е тя и трябва ли да кажем на любимия си, ако сме заменили обятията му с чужди? Решихме да проверим какво казва един от известните секстерапевти в света – Трейси Кокс.

Тя споделя една от историите, с които се е сблъскала напоследък. Клиентът ѝ е 32-годишен мъж на име Олив, който изневерява на половинката си с нейна много близка приятелка:

„Изневерих на жена ми, Ела, с една от най-близките ѝ приятелки и нямам никаква представа какво да правя сега. Ужасен съм от това, което направих и мисля, че трябва да ѝ кажа, но знам, че това ще разбие сърцето ѝ.

Заедно сме от три години. Обичам я безкрайно, но сексуалният ни живот винаги е бил проблемен. Говорили сме за това и тя ми призна, че не обича секса особено.



Правим го не повече от веднъж-два пъти седмично и винаги е вечер. В една и съща поза и единствено под завивките. Оралният секс е огромно изключение, вместо често повтарящо се удоволствие. Опитвал съм се да разчупя интимния ни живот, но тя реагира отрицателно на всяко едно предложение. Ела иска да създадем семейство и да се оженим, но аз се притеснявам, че сексът между нас съвсем ще изчезне, когато си направим бебе, защото точно това се случи с няколко наши приятелски двойки.

Една от най-добрите приятелки на Ела е Клои, която винаги е флиртувала с мен. Тя е щура и необвързана, обожава секса и постоянно ни разказва за откачените си преживявания с разни мъже. Всички се шегуваме с това. Един ден обаче бяхме насаме и тя ме попита дали се възбуждам, когато слушам историите ѝ. Отговорих ѝ, че не, но всъщност се възбуждах. Попита ме и дали понякога ми се е искало да съм необвързан. Отговорът ми отново беше отрицателен. Истината е, че просто ми се иска да изляза и да правя див секс.

След месец Клои ми се обади и ми съобщи, че се е разделила с поредния мъж в живота си и беше много тъжна. Аз я изслушах, тя ми благодари и ми каза, че много би искала да бъде с мъж като мен. Между нас се зароди някакъв флирт и една вечер получих странно предложение от нея. Тя и приятелката ми бяха излезли заедно и по едно време Клои ме попита дали искам да ми покаже гърдите си. След няколко минути ми изпрати снимка. Аз също бях навън с приятели и признавам, че бях добре почерпен. Писахме си известно време и в края на вечерта се срещнахме. Тук трябва да уточня, че с Ела не живеем заедно. Аз отидох при Клои и в крайна сметка правихме секс.



Не беше хубаво, защото и двамата се чувствахме странно, знаехме че правим нещо нередно. Направихме го много бързо и веднага след това се прибрах у дома, отвратен от себе си.

На следващия ден Клои ми се обади и ми каза, че всичко това се е случило по нейна вина и че се чувства много засрамена. Разбрахме се, че никога повече няма да повдигаме темата, няма да си говорим и няма да споменаваме нито дума пред Ела. Всеки път, когато я погледна, се чувствам като най-голямата издънка, мразя се. Знам, че и Клои изпитва огромна вина, виждам го по начина, по който я гледа. Страшно съм объркан, не знам дали ще бъде по-добре, ако кажа на Ела какво се е случило. Но как да създам семейство, като крия такава тайна от нея?

Понякога си мисля, че изневярата ми е оправдана, защото сексът между нас куца, а тя не иска да положи никакви усилия. От друга страна пък беше ужасно да го направя с една от най-добрите ѝ приятелки. Какво да правя“, Олив.

Ето какъв е отговорът на секстерапевтa Трейси Кокс:

„Това, че си изневерил не те прави лош човек и всъщност не всеки изневерява, само защото не е доволен от секса с половинката си. Хората кръшкат по различни причини. Понякога го правят, просто защото имат нужда от нови приключения, без да се разделят с човека, когото обичат. Много е важно да разбереш защо си го направил, това ще реши какво трябва да направиш оттук нататък.

Да, изневерил си на половинката си с нейна приятелка и това определено не те прави светец. Ти си нормален 32-годишен мъж със сексуален апетит и от три години си с жена, която не желае да бъдете интимни често. Сексът ви е лишен от страст и за теб е скучен. Не се радвате един на друг и не жадувате за телата си. Приятелката ти не е инициативна, не се съблича пред теб и отказва да направите сексуалния си живот по-вълнуващ.

Много хора биха те осъдили строго заради това, което си направил, защото моногамията е нещо важно в една връзка, само че тук има една уловка. Сексът с любимия човек трябва да те прави щастлив. Е, ти не си доволен, а Ела не иска да направи нищо по въпроса, въпреки че е наясно с този факт.

Пред теб стоят три основни проблема:

Първо – ти си изневерил, второ – изневерил си с най-добрата приятелка на любимата ти и трето – връзката ви не върви. Сексът е много важна част от една връзка, а когато той не те удовлетворява, значи имате голям проблем, който трябва да бъде разрешен.

Казваш, че обичаш Ела, но всъщност не си привлечен от нея. Трябва да знаеш, че с годините двойките правят все по-малко секс, а вие сте от твърде малко време заедно, за да имате подобен проблем. Все пак, вие сте в 30-те, не в 60-те си години. Искаш ли от сега нататък най-горещият секс, който правиш, да е въображаем? Трябва да знаеш, че с напредването на годините интимният ви живот няма да се подобрява.

Трябва ви промяна, но за да се случи тя, е необходимо и двамата да я искате. Може би ако започнете работа с терапевт, ще успеете да преодолеете проблема, въпреки че сексуалният апетит много често е заложен в гените ни.

Първият въпрос, на който трябва да си отговориш, е дали искаш да предприемеш следващата крачка и да създадете семейство и искаш ли изобщо да сте заедно.

Ако прецениш, че трябва да напуснеш Ела, няма никакъв проблем да ѝ кажеш какво се е случило между теб и Клои, но по този начин ще я съкрушиш. Само с едно изречение ще я зарежеш, ще ѝ признаеш, че си изневерил и че си го направил с човека, когото тя ще потърси за подкрепа в този момент. В случай, че искаш да си тръгнеш от нея, бъди мил и не споменавай нищо за изневярата.

Много е възможно и Клои да пожелае да изчисти съвестта си, особено ако вземеш решението за раздяла. Ако го направи и Ела те потърси за обяснение, не се колебай, а ѝ разкажи какво се е случило.

Честно казано, независимо дали ще решиш да останете заедно, или да се разделите, мисля че шансовете Клои да се изпусне пред Ела са големи. Напълно възможно е да се случи, ако се напият заедно някоя вечер, защото алкохолът провокира да изливаш чувствата си, а тя изпитва вина. Ти също и това те съсипва, трудно се живее така, но много често хората в твоето положение казват на половинките си от чист егоизъм, за да се освободят от чувството за вина. А за невинния наранен човек остава да се пребори сам с предателството и мъката. Въпреки това обаче е добре тя да го разбере от теб, а не от друго място.

Не забравяй, че твоята изневяра е кратък момент на лудост, а не продължителна афера. По всичко личи, че това няма да се превърне в навик за теб и сигурно не би ѝ изневерил повече.

Трябва да си отговориш на въпроса дали ще издържиш във връзка, която не те удовлетворява сексуално. Мисля, че е най-добре да си вземете почивка и да потърсите хората, с които ще си паснете наистина добре.

Четете още: 6 признака, че изневерявате и дори не подозирате