Първата среща е съпътствана от множество и неизбежни въпроси. Един от тях обаче винаги е предизвиквал множество полемики и коментари от двата полюса – Редно ли е той да плати сметката? Въпрос, който върви в комплект с много уловки.

Всеобщото схващане е, че отговорността за финансовата част се пада на мъжа. В стандартния случай той кани на среща дамата, а според етикета този, който е отправил поканата, е редно да покрие сметката.

Можем да приключим статията дотук. Но в днешно време нещата далеч не изглеждат толкова просто. Доказателство за това е един пост, пуснат от потърпевш студент, озовал се в не дотам приятната за него ситуация да плати сметката и на дамата, която се оказала непосилна за него.

Истината е, че за разлика от времето на нашите баби и дядовци, днес повечето двойки са свикнали да разделят помежду си общата сметка или всеки да плаща сам за себе си. Сред младежите, за които плащането на първа среща не е задължение на мъжа, се оказва и въпросният господин с никнейм CuteBananaMuffin – потребител на новинарския сайт Reddit. Сайтът е известен с това, че в него всеки читател има възможност да споделя свободно снимки, видео, линкове и текстове по определена тема.

И така, историята за кошмарната вечер на нашия герой, в която той бил принуден от приятелката си да се бръкне по-дълбоко в джоба, мълниеносно се озовала на страниците на сайта.

Шокираният младеж побързал да се оплаче за своите неволи в скъпото заведение, в което гаджето му го завело да хапнат. След като двамата се нахранили и понабъбрили сладко на масата, дошло време за Нейно величество сметката. Шокът, който бедният студент изпитал в този миг, бил провокиран не толкова от фрапиращата пред очите му сума на стойност 100 паунда, колкото от факта, че приятелката му настоявала той да я плати. Мъжът обаче категорично отказал!

Възмущението си той излял във въпросния сайт, а оттам нататък последвали серии от коментари и противоречиви оценки на неговата постъпка – от такива, които аплодирали постъпката му, до такива, които я осъдили.

Студентът не се спрял до тук. Той дори пуснал пост на профила си във Фейсбук, в който отново изразил възмущението си. Приятелката му реагирала мълниеносно със следните думи: „След последната ти постъпка, не очаквай отново да изляза с теб!“

Разговорът ескалирал от момента, в който тя написала: "Накара ме да плащам за собствената си храна и напитки, докато ти плащаш само за твоята."

От думите им става ясно, че дамата консумирала омар на стойност от 29 евро и бутилка вино за 70 евро.

„Наистина ли очакваше да платя това? Аз съм студент, а не твоето захарно татенце ", отвърнал покрусеният младеж.

Тези думи обаче вбесили бившата му приятелка и тя продължила да пише: „Истинските мъже ВИНАГИ плащат сметката на момичетата, а не ходят с тях само заради секса!“

В отговор потребителят на Reddit подчертал, че ако сметката е била на разумна цена, би платил с удоволствие.

„Обикновено плащам и за двете страни, когато става въпрос за сметката, но аз съм студент и работя 60 часа седмично, за да си осигурявам необходимата храна, книги и т.н. Очевидно не можех да си позволя да платя 100 паунда за нейната храна.

"Наскоро ѝ се извиних за нелепата случка и исках да ме разбере защо съм постъпил така. Писах ѝ, че с удоволствие ще я заведа отново на ресторант, стига да бъде по-евтин и достъпен за хора като нас. Желанието ми беше да ѝ се компенсирам, но тя ми отговори, че това, което съм направил, е непростимо", споделя още пред читателите на Reddit младият мъж.

Какво е вашето мнение? Оправдавате ли постъпката на нашия герой? Редно ли е мъжът винаги да плаща сметката и на дамата?

Четете още: 10 класически типа негодници