Целувката гори над 26 калории за една минута

06 юли 2020 | 09:33
5559
1
снимки: Pixabay
1

На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката, обявен от ООН официално за празник.

По случай днешния ден подбрахме няколко любопитни факта за тази най-чиста демонстрация на любов и привързаност.

Целуването подмладява. Това е така, защото по време на целувка се раздвижват 29 от 34 мускули в лицето. Или иначе казано – целувайки се, вие се по-подмладявате много по-успешно, отколкото ако използвате скъпи козметични средства против бръчки.

Целувката влияе добре и на паметта, защото по време на целуване мозъка се насища с кислород, което от своя страна подобрява концентрацията и способностите за запаметяване.Тя освен така действа като мощен антидепресант, защото по време на целуване се отделя адреналин, който подобрява настроението. Освен това се произвежда вещество с обезболяващ ефект 200 пъти по-силен от морфина. Така че, не е случайна фразата: "Дай да те целуна, за да ти мине!"

66% от мъжете и жените затварят очите си по време на целуване, а 65% от хората наклоняват главата си надясно по време на целувка.Първата целувка в живота на човек се случва средно на 14 години, а най-дългата целувка в света е продължила 30 часа, 59 минути и 27 секунди.

Целувката в края на сватбена церемония може да се отнесе към традиция oт древен Рим, където след сключването на важна сделка, хората се целували.

Целувката помага и в борбата с килограмите. Романтичната и кратка целувка изгаря 3,2 калории, докато продължителната (поне 1 минута) топи над 26 калории.  

Коментари

1 педал
  06 юли 2020 | 12:47 отговор
 

педалите коко горят?

 

Добави Коментар

Най-четени