Автор
Woman.bg

Учени: Ето какво прави атрактивен един мъж в очите на жените

По въпроса няма спор – всеки мъж се отличава със свой собствен и индивидуален вкус и предпочитания спрямо нежния пол. Жените също. Докато някои го предпочитат с бакенбарди или набола брада, други полудяват по гладкото и хлъзгавото му... като на бебешко дупе лице. Трети губят ума и дума по мощни десници и моряшки рамене, а четвърти – по фини поети с китари в ръка.

Има обаче една черта от външността на мъжа, която харесват всички жени! И това е... размерът. Не на достойнството му, разбира се, а на тялото му, за бога! Вие какво си помислихте? :)


Предпочитанията на жените и мъжете към партньори от противоположния пол с дълги крака бе потвърдено от полско изследване още през 2008 г.

Всъщност още тогава изследователите припомниха факта, че жените избират крепки и силни мъже на подсъзнателно ниво, тъй като добрата височина е индикация за способността на силния пол да създаде здраво и читаво поколение. Този феномен учените тогава обясниха с факта, че при по-ниските мъже рискът от диабет тип 2 и високо кръвно налягане е много по-висок от този при по-високите. Това е и една от причините жените да харесват високи мъже.

Скорошно интернет проучване, проведено от психолози и експерти от Кембриджкия университет, пък установи, че най-привлекателната за дамите дължина на краката е от 91 см за господин, висок 1,83. Освен височината обаче, оказва се, че крехките половинки държат и на добрите телесни пропорции. И напълно обяснимо! Представете си например, мъж с голям и дълъг торс, но... с къси крака. Или обратното. Е..., няма как да се получи, нали?

Въпросното изследване обхванало 800 хетеросексуални жени от САЩ. Те трябвало да посочат нивото на привлекателност на слаба и мускулеста фигура в черни гащи, чийто ръст оставал непроменен, но се променяла дължината на ръцете и краката ѝ. Представените на дамите компютърни изображение били създадени на базата на физическите данни и характеристики на американски военни.


Снимка: Royal Society Open Science

Резултатите показали, че за жените вариациите в дължината на ръцете нямат ефект върху тяхното отношение за привлекателност. По друг начин обаче стояла работата с краката. Дължината на крака от бедрото до стъпалото оказала забележителен ефект върху атрактивността на мъжете. Оптимален ефект имала дължината на крака от бедрото до стъпалото, която е малко над средните показатели. Но когато въпросната дължина е много голяма в сравнение с останалата част от тялото, степента на привлекателност намалява.

„От получените резултати излиза, че с човешката еволюция, по времето на която ръстът на човек постепенно се е увеличавал, все по-нарастващата дължина на крака оказала съществена роля за шансовете на човека да се размножава, а впоследствие се е превърнала в критерий за избор на партньор“, заключили учените.

Четете още: Ново 20: Жените не харесват умни и красиви мъже