Любовта е солта на живота, онази красива сила, заради която се събуждаме всяка сутрин. Но понякога тя може да бъде и сложна и трябва да решим дали си заслужава да се борим за нея, или да продължим напред сами. Точно пред подобна дилема е изправена 26-годишната Мария. Тя е млада, омъжена майка, която не среща очакваното добро отношение от съпруга си. Напротив, той е "маминото синче", която никоя жена не би искала. Ето каква е нейната история и какво бе посъветвана от професионален психолог:

„На 26 години съм, мъжът ми е на 34, женени сме от две години. Дъщеря ни скоро ще навърши годинка. Оженихме се няколко месеца, след като се запознахме. Преди това общувахме много по телефона, макар че не се виждахме често. Майка му се зарадва, но се бъркаше твърде много в живота ни. След сватбата заживяхме у родителите му. По време на бременността той често ме докарваше до сълзи, карахме се, майка му постоянно ни се месеше… След раждането прекарах месец и половина в болница с детето, мъжът ми ми се обаждаше постоянно, пак си говорихме много и това беше много мило. Но когато се върнахме вкъщи, той пак стана „мамино синче“ – прехвърля детето на майка си, вместо да се занимава сам с него, виси постоянно в интернет, играе на компютъра, нищо не прави… Прекарваме заедно много малко време. Виждам, че брат му има съвсем различно семейство, с жена му са в близки и топли отношения, а наоколо има и много други такива примери… Бих искала и при нас да е така, но не е. Не знам какво да правя, замислям се за развод…“
Мария, 26 години



Отговор от психолог:
Хубавите отношения, които описвате и към които се стремите, не се свеждат до проява на качествата на един човек. Всичко това се проявява във връзки, в които и двамата партньори искрено се интересуват един от друг и постоянно „обновяват“ отношенията си – разговарят за нещата, които са важни за всеки от тях, разрешават заедно възникналите конфликти, опознават се по-добре един друг, изпитват близост в резултат на това, пак се отдалечават един от друг и пак намират пътища към сближаване.

Тоест този красив образ на щастливата двойка, който си представяте, не е нещо подразбиращо се от само себе си в брака. Това е страничен ефект на качеството (истинността, искреността и честността) на отношенията, които установите. Тази хармония не може да бъде постигната веднъж и завинаги, тя представлява движение, процес, който никога не приключва и който понякога е доста сложен.

Вероятно вие с мъжа ви сега се намирате в самото начало на този процес, когато все още не се познавате достатъчно добре един друг. Хората могат да живеят заедно, да спят заедно и да гледат дете заедно, но така и да не се опознаят истински един друг. Защо не пробвате да започнете това опознаване още сега?

Изглежда най-хубавите моменти от отношенията ви са били тогава, когато сте били далеч един от друг и сте си говорили по телефона – преди сватбата ви и след раждането. Телефонните разговори имат една особеност – когато не виждаме събеседника, ние имаме свободата да фантазираме за него и фантазията ни често изгражда образ, разминаващ се с реалния. Струва ми се, че и двамата сте били влюбени в тези телефонни събеседници, далечни, прекрасни, донякъде идеални и недосегаеми за битовите въпроси.

Приблизително по същия начин вие сега сте леко влюбена в красивия образ на идеалното семейство. Сега имате възможността да започнете да се опознавате един друг, а не да опознавате тези измислени образи. Прекарвайте повече време заедно, говорете си, постарайте се да опознаете по-добре именно този ваш мъж, с когото живеете – включително и с неговите игри и с майка му.

Реалните хора се уморяват, плашат се от отговорност, невинаги постъпват правилно, но пак те могат да преобърнат планини, ако знаят, че са обичани, че някой вярва в тях и ги приема такива, каквито са. Зад красивата фасада на идеалния образ, който сте си нарисували, се крие усилена работа по приемане на другия и от двете страни. Може би ще е добре за известно време да забравите идеалите си и да пробвате да развиете реалната си връзка. Започнете от онова място, на което се намирате сега – почти в самото начало. Пожелавам ви успех и радост от взаимното опознаване!

Четете още: Най-горещите секс фантазии на британците