Колкото повече напредва светът на технологиите и животът ни става уж по-лесен, толкова по-малко време ни остава за любов. Истинска любов. Такава, която е започнала след случайна среща в университета или на купон, а не целенасочено във Фейсбук или Тиндър. По правило би трябвало да е по-лесно да откриеш човека на мечтите си, когато имаш голям избор и можеш да сортираш желанията си, но май тази тактика ни прави по-нещастни и неуспешни в любовта. Хиляди, ако не милиони, хора по света всеки ден приплъзват отегчено пръсти по екрана в разглеждане на купища профили и надявайки се, че тяхната сродна душа е някъде там в някое приложение за запознанства. Оказва ли това негативно влияние върху психиката ни и отношението ни към любовта? Като че ли да.

„Мисля, че е важно да отбележа – онлайн запознанствата могат да дадат някои усложнения, свързани с душевното ни здраве. Te провокират нарцистичната ни страна и могат да създават лъжливи представи за другите, а и за самите нас. Също така, приложенията за запознанства насърчават една комуникация, която е лишена от емоция, тя е само виртуална и много се различава от реалната. Дава безкрайни обещания, които всъщност нямат общо с действителността“, отбелязва психотерапевтът Денис Дън.

Да не забравяме и че всички контакти от приложенията за запознанства започват единствено на база външен вид. Разглеждаме стотици профили и се задържаме само на тези, които на пръв поглед ни се струват привлекателни. А това не е ли увреждащо? Та ние дори нямаме възможността просто така да си поговорим с някого. Не защото има сини очи и стегнат корем, а защото животът ни е срещнал и като човешки същества, имаме нуждата да общуваме.



Истината обаче е, че ние отчаяно търсим одобрение, което по някаква причина не получаваме в реалния живот. Още по-тъжното е, че ние не търсим одобрение единствено за външния си вид, а на много по-дълбоко ниво и не го осъзнаваме. Мислим, че онлайн комуникацията ни с хората е невинна, но това далеч не е така. А лъжовната представа може да ни коства много. Най-вече вярата в самите нас. Само се замислете, колко пъти сте се почувствали обидени, защото някой, който ви се струва ослепителен, не ви е одобрил и ви е зачеркнал в социалните мрежи? В такива моменти сигурно си казвате, че не сте родени, за да откриете любовта.

„Когато усетите, че нещо не е наред, просто изключете всичко, излезте от онлайн пространството. И ако почувствате глад за някое приложение, се отдайте на различно занимание. Четете книга, излезте с приятели, поговорете си с някого, направете си тренировка, разходете се. Отдайте се на истинския живот“, съветва Денис Дън.

А какъв е вашият опит с онлайн запознанствата и мислите ли, че те са бъдещето на истинската любов?

Четете още: Ето коя е секс позата, която всички предпочитат