Автор
Woman.bg

Велики, но трагични любовни истории: Принцеса Маргарет и Питър Таунсенд

На 9 февруари през 2002 г. от този свят си отива по-малката сестра на кралица Елизабет Втора - Маргарет.

Тя е интригуваща личност с пиперлив език и необикновен живот, белязан от красива, но трагична любов с 16 години по-възрастния от нея капитан от ВВС на Великобритания Питър Таунсенд.

Говори се, че когато става ясно решението на крал Едуард да абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, и на трона се възкача брат му Джордж VI, Маргарет с усмивка на лице се обръща към кака си Лилибет, както са я наричали всички, и ѝ казва: "Значи ти ще станеш кралица? Горкичката!" А царедворец, с когото буйното 6-годишно момиче се сблъсква тичешком, възкликва: "Слава Богу, че другата е първородната!"

Вярваме, че той не е единственият през чиято глава минава тази мисъл, защото истината е, че Маргарет далеч не се вписва в образа на благочестива принцеса – тя е буйна, инатлива, пословична любителка на забавленията с хапещ език и остро чувство за хумор. Съвсем естествено толкова пламенна личност няма как да води посредствен начин на живот – житейският ѝ път е бурен, белязан от много скандали, алкохол и... една истинска любов в лицето на разведения военен Питър Таунсенд, от когото обаче трябва да се откаже заради лоялността към сестра си и короната.

Маргарет и Питър за първи път се срещат, когато принцесата е едва на 14. Тогава 30-годишният Таунсдън е на интервю при баща ѝ – крал Джордж, за поста адютант. В дневника си младият военен споменава, че се е запознава с Маргарет през въпросния ден, но "момичето е доста незабележително, каквото се и очаква от едно 14-годишно девойче".

Ето обаче, че 8 години по-късно същото това момиче е на път да се превърне в най-голямата му любов. А Питър вече е на съвсем друго мнение относно Маргарет. "Тя е момиче, надарено с необичайна, натрапчива красота - със стройна фигура, големи красиви синьо-лилави очи, и нежен прасковен тен на лицето. Тя може да те накара не само да се превиваш от смях, но и притежава онази проницателност, докосваща те дълбоко в сърцето", пише той.

Информацията за началото на отношенията между принцеса Маргарет и капитана от ВВС е оскъдна. Едно от нещата, които се знаят със сигурност, е, че двамата се сближават към края на 1952 г. За сближаването между тях спомага фактът, че по онова време Питър, който вече се е развел с невярната си съпруга, става адютанд на Кралицата майка. Честта, която му е оказана, носи със себе си редица задължения и отговорности. Питър трябва да прекарва все повече време в двореца и точно това предопределя развитието на отношенията му с Маргарет.

Двамата неусетно се сближават, а тъй като моментът съвпада с кончината на крал Джордж VI, Питър се превръща не просто в приятел и обект на обожание от страна на Маргарет, но и в нейна опора, в личност, която ѝ помага да преодолее разкъсващата я скръб по загубата на баща ѝ.

Не след дълго близостта между 22-годишната тогава Маргарет и 38-годишният Питър започва да се забелязва от обкръжението им. Влюбените не успяват да скрият от околните погледите и усмивките, които си разменят, и скоро в кралския двор започват да се разпространяват различни теории и предположения за случващото се между тях.

Край на догадките се слага в деня на коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. Тогава Маргарет, въпреки множеството наоколо, без притеснение маха пух от униформата на Таунсдън, нежно шепнейки му нещо, потвърждавайки слуховете, че тя и 16-години по-възрастният Питър имат интимна връзка.

Шушуканията, че принцесата и Таунсенд имат връзка, вече циркулират не само из кралския двор, но и из целия Остров. Затова и те решават, че е крайно време да признаят публично отношенията си. Истината обаче е, че Маргарет очаква връзката ѝ с Питър да бъде добре приета въпреки разликата във възрастта им – все пак той е герой от Втората световна война. Уви обаче надеждите ѝ не се оправдават или поне не напълно.

Британското общество е във възторг от новата двойка. И как иначе - та те изглеждат така влюбени. Но парламентът не споделя този ентусиазъм и оттам са на мнение, че имиджът на следвоенна Великобритания сериозно ще се накърни, ако Маргарет сключи брак с вече разведен мъж.

Всъщност, за да се сключи този брак, Елизабет, която е вече кралица, трябва да даде одобрението си, тъй като сестра ѝ е под 25 години. Но Елизабет е глава и на църквата. Това я поставя в доста сложна ситуация, защото висшите духовници на Острова отсичат, че никога няма да допуснат подобен "нечестив съюз" между млада девойка и разведен мъж.

За да потуши разразилия се скандал и за да даде време на сестра си да обмисли ситуацията, Елизабет Втора изпраща Питър Таунсенд като военно аташе в британското консулство в Брюксел.

Мнозина очакват това да сложи край на любовта между принцеса Маргарет и героя от войната, но разстоянието не сломява силните им чувства. Макар и далече един от друг двамата продължават отношенията си още три години.

През 1955 г. вече навършилият 41 години Питър се завръща в Лондон, надявайки се, че с времето настроенията спрямо връзката му с Маргарет ще са се променили и двамата ще могат да се венчаят. Уви обаче това не се случва, парламентът е все така против този брак и дори от там отсичат, че ако принцесата реши да се омъжи за любимия си, ще ѝ бъдат отнети всички права и привилегии, които короната ѝ носи. Тя е заплашена да изгуби не само издръжката си, но и да трябва да живее далеч от семейството си. За Маргарет, която е много близка със сестра си и майка си, перспективата да се раздели с тях е немислима.

Това в комбинация със знанието, че така желаната от нея сватба, всъщност може да коства короната на любимата ѝ сестра, я кара да се откаже от любовта на живота си.

Младата дама с жертвоготовност избира семейството и задълженията към него пред съкровените желания на сърцето си и с нескрита тъга заявява решението си да се откаже от връзката си с Питър в публична реч през 1955 г. И Маргарет, и Питър се женят няколко години по-късно, но нито един от двата брака не просъществува – просто и двамата не могат да превъзмогнат любовта си един към друг.

Четете още: Принцеса Ан – дъщерята на кралица Елизабет, която избра да остане в сянка