Автор
Woman.bg

Видовете раздяла и как да се справим след края...

На всеки се е случвало да преживее раздяла. Понякога всичко може да стане бързо и лесно, без излишни драми, но има и случаи, когато просто се съсипваме от мъка. Тогава раздялата е драматична, дълга и мъчителна. Ето как може да се разделим с партньора си и как да се справим след края на връзката...

1. Раздяла след ужасна случка

Има случаи, когато партньорът може да се окаже насилник - може да става въпрос за психически тормоз или физическо насилие. Тогава раздялата е необходима. Тръгнете си от своя партньор и не поглеждайте повече назад. Понякога не е лесно, но помнете, че не може да сте отговорни за поведението на някого. Не обвинявайте себе си за тези взаимоотношения. Кажете, каквото имате да казвате за финал, а след това си тръгнете. Изтрийте завинаги този контакт и не поддържайте връзка. За добро е! Запомнете обаче, че след такава раздяла е необходимо да си дадете "почивка" от любовни взаимоотношения. Не бързайте да започвате нова връзка.

2. Раздяла от нищото

Има и такива случаи. Организирали сте почивка за вас и любимия или пък сте резервирали маса в ресторант за една романтична вечеря и изведнъж чувате: "Това беше, приключихме". Да, идва като от нищото. Неочаквано е и е нормално да сте смазани поне първите седмици след случилото се. Разочароващо е, но пък вече знаете, че няма смисъл да инвестирате повече в тази връзка. Да, може да отделите известно време и да размишлявате над това, което се е случило. Със сигурност ще го направите. Но не се впускайте в такива мисли прекалено дълго време. В тази ситуация зачестете срещите със стари приятели, а и новите запознанства ще ви бъдат от полза.

3. Раздяла "като приятели"

Това е може би най-благоприятният развой на нещата. Всичко може да приключи добре и за двете страни след един приятелски разговор. Този тип раздяла е най-добрата, ако и двамата партньори усещат, че не са един за друг и нямат бъдеще заедно.

4. Раздяла от разстояние

И докато вчера сте говорили за имената на бъдещите ви деца, то днес вече виждате, че сте блокирани в социалната мрежа от човека, на когото сте правили палачинки тази сутрин. Независимо от опитите ви и от броя емотиконки, то не може да се свържете повече с любимия човек. Такъв тип раздяла е тежко емоционално изживяване. Тази несигурност относно това какво се случва и защо любимият ти причинява болка е тежък момент. Ако попаднете в такава ситуация, обадете се на едни от най-добрите си приятели или на някой член от семейството ви, с когото може да споделите и откровено да поговорите за случилото се. Ако се почувствате разтревожени или изпаднете в депресия, няма нищо фатално да потърсите и професионална помощ като консултация с психолог.

5. Раздялата всъщност не е раздяла

Разделяте се, ама не съвсем. Просто до следващия път... Всички ваши приятели вече са уморени от вашата мелодрама и знаят, че това е поредната ви "раздяла". Ако и двамата сте наясно, че няма смисъл, просто прекратете отношенията си в един момент, ако можете...