Сексуалната революция уж вече отдавна е зад гърба ни и сме напълно разкрепостени… Въпреки това много хора до ден днешен не могат да говорят свободно за секса, а онези, които се хвалят с осведомеността си, често имат много повърхностни знания.

Консултирахме се със семеен психолог, за да ви разкажем защо трябва постоянно да учите нови неща за секса, какви са типовете женски оргазъм и доколко е важно общуването на интимни теми с партньора.

Повечето жени дори не могат да разберат какво им казва тялото им. В определени дни изгарят от желание, а в други дори говоренето за секс ги кара да изпитват отвращение. Всяка жена си има индивидуални особености, но все пак следва и определени модели на сексуалното поведение. Те могат да бъдат смесени и слабо изразени, но задължително някой от типажите надделява над другите.

Първи тип – зареждащ се

Отличава се с ниско ниво на сексуалната активност до възникването на тъй наречената „фаза на желанието“. По време на тази фаза жената изпитва силна нужда от секс и прави всичко възможно, за да разтовари натрупалото се либидо. След получаването на оргазъм тя отново става равнодушна към секса за продължителен период от време.

Втори тип - акумулиращ

Представителките на този тип оргазъм могат да изпитват удоволствие многократно. По правило на такава жена не ѝ стига само един полов акт. Тя се стреми да получи всичките полагащи ѝ се оргазми.

После настъпва период, през който тя не изпитва особена нужда от секс, ако не попада на сексуални стимули.

Трети тип – непрекъснат


Типичните представителки на този тип имат ниска полова активност, но когато биват склонени към полов акт, винаги постигат оргазъм.

Четвърти тип – прекъснат или „на настроения“


Тези дами искат секс, без да се вписват в каквато и да било закономерност. Желанието им зависи от много фактори – настроението, овулацията, общото самочувствие и т.н.

Дори и само знаейки своя тип сексуално поведение, жената може да прецени дали има възможност да получи продуктивен полов акт в даден ден или е по-добре да отложи секса, който няма да доведе до оргазъм.

Ако не можете да откажете на партньора, все пак е добре да знаете дали ще можете да свършите днес или не – от това зависи вашето настроение и настроението на партньора ви.

Защо трябва да говорите за секса с партньора си?

Много мъже дори не подозират, че има различни видове оргазъм – клиторен, вагинален и смесен… Ваша работа е да кажете без притеснение на партньора си, че можете да постигнете само клиторен оргазъм (например) или че излишната стимулация на влагалището няма да ви доведе до връхната точка на възбудата.

Поемете отговорността за проучването и развиването на вашите сексуални отношения. От това доколко добре се познавате един друг зависи пряко качеството на секса помежду ви.

Вашата основна цел е да постигнете компромис между тези две толкова различни, но желаещи да бъдат заедно същества. Не правете неща, които не искате, но не позволявайте и на себе си да натрапвате нежелано поведение на партньора.

Задайте му най-важния въпрос – „Какво ще кажеш за…“ – и той ще ви засипе с предложения. Опознайте себе си и бъдете щастливи!

Aвтор: Ива Петрова