Всяка една от нас има в живота си периоди, когато хич не иска секс – либидото е на нулата. Това е нормално явление, понякога в леглото сме способни само да се гушим под одеялото, да дъвчем бисквити и да гледаме любимия си сериал. Но какво ако угаснала страст не се завърне? Минават дни и месеци, а ти усещаш, че бисквитите все така те интересуват повече от секса. Може пък проблемът да не е само в настроението? Какво може да убие женското либидо?

1. Алкохол

Много хора са сигурни, че алкохолът стимулира сексуалното желание, но всъщност не е така. Една чаша вино или шампанско наистина може да ви разкрепости на романтична среща, ако не успявате да се отпуснете, но алкохолът няма да ви превърне в секс-богиня, ако изобщо не сте в настроение за интимни забави.

Всичко зависи от това какво именно пиете, в какви количества и колко често. Един факт обаче си остава неоспорим – алкохолът е ужасно силен депресант. Впрочем при консумация на алкохол жените често страдат и от недостиг на естествена смазка. Това става заради общото обезводняване на организма, както и заради притъпяването на физическите усещания под влияние на спиртните напитки. Много е вероятно да ви е по-трудно да постигнете оргазъм, ако сте пили. Така че ако усещате, че нещо не е наред с либидото ви, откажете се от традиционната разпивка в петък вечер.

2. Стрес


Колкото и банално да звучи това, стресът и депресивните разстройства променят хормоналните нива. Човешкият организъм реагира на стрес, като отделя специфични хормони – кортизол и адреналин. Повишеното ниво на кортизол действа отрицателно на половото влечение. По-просто казано мозъкът ни отказва да мисли за възпроизвеждане, защото според него тялото е изложено на опасност. Това впрочем е характерно не само за жените. При стрес артериите се стесняват и кръвоснабдяването намалява, което води до нарушения на ерекцията при мъжете.

3. Недоспиване

Малко са нещата, които са толкова полезни за здравето, колкото 8-часовия сън. На физическо ниво недоспиването води до понижаване на нивото на тестостерон в кръвта и следователно до намаляване на влечението. Ако вечер се чувствате като изстискан лимон, пробвайте да промените сексуалния си график и да започнете да правите секс сутрин.

4. Лекарства


Някои антидепресанти и медикаменти за регулиране на кръвното налягане и лечение на различни заболявания могат да станат причина за спадане на либидото. Преди да започнете да взимате нов препарат, проверете дали сред страничните ефекти не фигурира понижаване на сексуалната активност.

5. Тютюнопушене

Много специалисти са сигурни, че тютюнопушенето не само действа пагубно на белите дробове и на дихателната система, но и въздейства негативно на организма като цяло.

Този проблем е актуален най-вече при мъжете – при тях пушенето увеличава двойно риска от нарушения в ерекцията. На мъжете-пушачи им е по-трудно да получат ерекция и да я запазят по време на акта, защото тютюнопушенето води до освобождаване на адреналин и редица други вещества, които влияят на кръвотока. Колкото по-малко кръв постъпва към гениталиите, толкова по-слабо и рядко явление ще е ерекцията. По данни на скорошни проучвания тютюнопушенето заема едно от първите места сред рисковите фактори за развитие на еректилна дисфункция.

6. Порно


Човек би си помислил, че еротичните филми трябва да стимулират желанието ни да правим секс. Мозъкът обаче всъщност предпочита да избира най-лесния път за постигане на удоволствие. Ако сте се пристрастили към порното, сексът с реален партньор може да се стори на мозъка ви твърде тягостно занимание. Освен това според някои проучвания порнографията формира у зрителите неверни представи и истинският секс престава да отговаря на очакванията им.

7. Социални мрежи

„Когато в спалнята има трети човек, двойката не може да се настрои на нужната вълна. Смартфонът е третия“, смята сексологът Пракаш Котари. Той пише, че в практиката си напоследък често среща двойки, които се оплакват от разстроен от социалните мрежи сексуален живот. Обикновено „потърпевшите“ са млади специалисти, които са принудени постоянно да са онлайн.

На същото мнение са и редица други лекари. Оставайки постоянно на линия и общувайки с десетки хора през деня, вие претоварвате нервната си система, разсейвате се от реалния живот и посвещавате цялото си внимание на виртуалния свят. Колко често по време на секс в главата ви се е мяркала мисълта дали някой е лайкнал ваша публикация? Налагало ли ви се е да прекъснете полов акт заради сигнал от месинджъра си? Най-доброто, което можете да направите за сексуалния си живот, е да спрете да ползвате каквито и да било устройства поне час преди лягане.

Четете още: Защо мъжете губят желание за секс