Автор
Woman.bg

Всеки може да има успешна връзка, ако знае това!

Мнозина твърдят, че в днешно време хората са изгубили умението си да създават стабилни отношения. Изглежда са прави, ако съдим по нарастващия брой на разводите, на самотните и необвързани хора, на изгубилите вяра в любовта жени и мъже.

Семеен психотерапевт и бестселъров автор № 1 в Германия, Щефани Щал, обаче твърди друго: Пълноценната връзка не е въпрос на късмет, а на лично решение и вътрешна нагласа. Опирайки се на дългогодишната си практика и проучванията в областта на междуличностните отношения, тя разкрива необходимите качества за изграждането на успешна връзка.

Наред с практическите упражнения за себеопознаване, в книгата ще намерите кратки и ясни описания на най-разпространените типове проблемно поведение и защитни стратегии. Ще се научите как да разпознавате тези негативни модели в себе си и в партньора си и как да ги преодолявате. Освен това ще откриете най-силните си страни и как да ги използвате, за да заздравите и обогатите връзката си. Въоръжени с всички тези знания, вие ще съставите своята формула за здрава и щастлива връзка, основана на взаимно уважение.



За автора

Щефани Щал успява да си извоюва място сред авторите на книги за приложна психология благодарение на своя достъпен стил, включващ полезни съвети, примери и конкретни практически насоки. Това прави книгите ѝ популярни не само сред читателите, но и сред експертите в областта. А почти всяко нейно заглавие се нарежда сред бестселърите на немския книжен пазар.

Щал е родена и израснала в Хамбург. Завършва психология, а днес работи като семеен психотерапевт и автор на свободна практика. Често е канена за лектор по теми като страх от обвързване, самоусъвършенстване и самоуважение.

Щефани Щал за тайната на успешната връзка

"Не е вярно, че хората днес губят умението си да общуват и да създават връзки", споделя тя в интервю по повод книгата си. Има множество изследвания, които доказват, че и в наши дни младите хора се обвързват рано и градят дългогодишни връзки. Както е вярно, че през 60-те години разкрепостените взаимоотношения бяха много популярни... Винаги е имало хора, които се страхуват от обвързване. И в същото време винаги са съществували бракове с влошени взаимоотношения. Все по-малко хора обаче са склонни да останат в нещастен брак. Изискванията за качеството на взаимоотношенията се повишиха, поради което хората в наши дни се разделят по-често, но това всъщност е добър признак.

Според Щефани Щал най-важното в една връзка е умението на партньорите да правят компромиси и да балансират собствените си желания. "От друга страна, е важно да запазим доза самостоятелност, да имаме собствени цели и да отстояваме позицията и интересите си. Ако и двамата партньори развият тези умения и достигнат до обща позиция по отношение на своите интереси и ценности, тогава връзката ще успее", допълва тя.



Съветът на Щал към младите хора, които търсят връзка, но изпитват страх от обвързване, е да осъзнаят, че в основата на щастливото партньорство е автентичността – да бъдеш открит, да бъдеш себе си. "Първо трябва да се научат да приемат себе си със своите слабости, да се научат да харесват себе си, а това ще им помогне да повярват, че и друг човек може да ги обикне такива, каквито са", пояснява авторката на книгата "Златният път между близостта и свободата".

Щефани не крие, че самата тя е имала през годините поредица от трудни връзки, но и че благодарение на тях е успяла да научи всичко за страха от обвързване не само на теория, а и на практика. "Подобно на много жени, дълго време чувствах привличане към неподходящ тип мъже – „готините“ типове, които не търсят сериозна връзка. Трябваше да мине време, за да осъзная, че точният човек е най-добрият ми приятел, който винаги е бил до мен. И днес сме много щастливи заедно", споделя тя.

Книгата на семейния терапевт Щефани Щал "Златният път между близостта и свободата" е на книжните щандове в страната от 4 февруари!

Четете още: Джералдин Чаплин идва у нас, получава Наградата на София

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!