Възможна ли е сериозна онлайн връзка? Може ли да бъде трайна? Плюсове и минуси

В днешния глобален свят връзките от разстояние с помощта на интернет между разделени двойки се срещат все по-често. Нещо повече – много запознанства се случват в мрежата. Като всичко в живота и това сравнително ново явление си има своите минуси, но и плюсове.

Сред минусите най-сериозен е неизвестността за бъдещето. Особено на отношения, породили се след активна кореспонденция. Как ще се развият и дали въобще ще се развият отношенията между двама, живеещи в различни градове или държави, е трудно да се предвиди. В началото като при всяка връзка всичко прелива от романтика, която очарова момичетата и дори по-зрелите жени. Но състоянието на еуфория бързо се измества от въпроси: как да привлека този мъж сериозно към себе си? Идва ден, в който виртуалната двойка е изправена пред избра да скъсат с отношенията си, или да се съберат заедно в един град.

Повечето интернет романи завършват с раздяла, тъй като не всички са готови с лекота да оставят близките и приятелите си, работата си и да заминат на стотици километри към обикнат в социалната мрежа човек.

Внимание! Неизвестността влияе отрицателно повече на жените. Поради това най-често инициатор за раздялата е именно тя, тъй като да привлече мъж от разстояние си е сложна работа. Уверенията на мъжа, че той иска да бъде тъкмо с нея, не ѝ дава сигурност, че той ще ѝ направи предложение. Двамата нямат общ бюджет. В обществото е разпространен стереотипът, че мъжът е длъжен да осигурява жената. Виртуалното общуване изключва тази възможност.

Младият мъж може и да изпраща пари на момичето, но обикновено прави това във вид на подарък за рожден ден, Нова година или Св. Валентин. При такива взаимоотношения жената разчита преди всичко само на себе си. Мъжът в такава връзка не се чувства приносителят на доходи, жената пък не се чувства пазителка на семейното огнище. Поради това както жената, така и мъжът не са удовлетворени от взаимоотношенията им.

Неразбирането от страна на близките също долива масло в огъня. Родителите и приятелите недоумяват как е възможно да накараш мъж да се влюби в теб само мисловно? Разпитите и осъждането на околните развалят настроението на момичето. До вчера уверена в чувствата си, днес тя се съмнява във всичко и пожелава да сложи точка на виртуалната връзка.

Съмнения във верността на избраника. Дистанцията поражда подозрения в изневяра. Момичето става мнително. Рядкото излизане на партньора от мрежата, съобщенията без отговор – тези факти я правят подозрителна. Организирането на срещи на живо предполагат големи финансови разходи, а заради служебната заетост е трудно да се намери и време за това. Появява се чувство на неудовлетвореност, което може да се загнезди за дълго.

При толкова много отрицателни моменти обаче подобни виртуални отношения си имат и редица плюсове. Първо, няма опасност партньорите да се уморят бързо един от друг. Те се увличат един с друг чрез горещи съобщения, които препрочитат много пъти, представяйки си как той говори това, което е написал. Писмените отношения могат да примамват с романтиката си.

От гледна точка на психологията, за да знае как да заинтригува мъжа, момичето следва старателно да премисля текста на съобщенията. Нека срещите да са редки, но затова пък те пораждат буря от положителни емоции - ухажването на мъжа е красиво, момичето се чувства обичано. Партньорите нямат разногласия по битовите проблеми, тъй като не живеят заедно. Не трябва да се приспособяват към навиците на другия и да се променят заради него. Двойката има повече лично свободно време, което посвещава на любими занимания, след които си пишат и споделят впечатленията си.