Ясновидецът Денев за голямата му любов с Невена Коканова и нероденото им дете

15 януари 2023 | 10:00
4844
0
Снимки: Instagram
0

Иконата Невена Коканова е една от най-харесваните и ухажвани жени в българското кино. Не са малко мъжете, които са въздишали по нейната красота, жадуващи за нейните ласки и обич.

Няколко са господата, които са имали шанса да бъдат обичани от нея, но днес ще обърнем внимание само на един от тях – българският ясновидец, астролог и физик Мартин Денев, който твърди, че е голямата любов на именитата актриса.

С Коканова световноизвестният учен се впуска в бурна любовна афера в края на 60-те години. Именно страстният романс между двамата е причина Денев да напусне България. За красивия си романс с първата дама на българското кино ясновидецът разказва пред „24 часа – 168 истории“ преди броени дни. 


Двамата се запознават в една тиха вечер на 1968 г. в София. „Невена ме смяташе за най-голямата си любов. Тогава бях отишъл у една известна софийска ясновидка – Йорданка Евро, живееща на ул. „Валентин“28. Аз самият също имам дарбата да виждам в бъдещето, въпреки че съм учен. При Йорданка дойде Невена с нейна приятелка. Искаше да разбере какво ще се случва с нея. Така се запознахме. Гадателката обаче беше изморена. Тя беше една от най-популярните гледачки в София, дори Тодор Живков я посещаваше понякога. Затова каза на Коканова, че аз мога да ѝ помогна, защото имам същото дарба. Тя се заинтригува и ме покани да отидем у тях, за да ѝ кажа с какво ѝ предстои да се сблъска в живота. Качи ме в колата си и отидохме в дома ѝ. Там аз се концентрирах, за да разбера какво я очаква. Проведохме много интересен разговор... Вечерта посветихме на всичко, което се нарича съдба – нейната и нашата обща съдба. Казах ѝ, че трябва да промени начина си на живот, защото ще ѝ се случи нещо. Тя пушеше много и трябваше да спре цигарите. Вечерта беше вълнуваща, но си казахме „Лека нощ“ и аз се прибрах. След 20 дни тя ми се обади от театъра, в който играеше, и ми каза: „Аз не мога да не ви видя повече. Искам да ви видя“. Тогава тя чувстваше съдбата си.“

Двамата започват да се срещат все по-често и между тях пламва дълбока любов. По това време Невена вече е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев. Връзката между двамата остава тяхната голяма любов. 


Една неделя голямата актриса го кани да отидат в Станцията на артистите в Боровец заедно с най-добрата си приятелка Стоянка Мутафова и мъжа ѝ Нейчо Попов. Докато компанията пътува в автомобила на Коканова, Денев изведнъж я предупреждава, че на пътя има някаква пречка и трябва бързо да мине в насрещното ляво платно. Тя изпълнява молбата му, след което точно в този момент се оказало, че от дясната страна стоят горски работници, които спускат дървени трупи. Всички в колата останали поразени от дарбата на Мартин.

Той и Невена продължават да се срещат още няколко години, когато той получава едно от най-ужасяващите си видения: „Видях, че ако продължава да води живота си по този начин, ще се разболее и ще почине от рак. Бях потресен. Разплаках се спонтанно. Беше по-силно от мен, не можех да го спра. Случваше се за първи път в живота ми. А точно в този момент тя беше у нас на гости с приятели. Молех се за нея, правех го като молитва. Невена дойде при мен, прегърна ме и каза: „Недей да плачеш“. Предупредих я само, че трябва да промени начина си на живот, защото ще се разболее от страшна болест, но това беше съдбата ѝ.“ 


Не всички видения за бъдещето на Невена обаче той решава да ѝ сподели. Но това, което ѝ казва, е, че двамата са съдбовно свързани. Едно прибързано решение на коканова става повод двамата никога повече да не се видят.

„Тя много искаше да има дете“, разказва 84-годишният учен. „Моето най-силно видение за нея беше, че тя може да роди само от мен... Невена го поиска, а аз си го позволих. След това обаче тя се уплаши, че това ще бъде тежък удар върху съпруга ѝ и че той няма да преживее факта, че Невена ще има дете от друг. Затова реши да го заблуди или да го махне. Тя живееше с дълбокото убеждение, че ако изостави съпруга си, той ще умре. Казвала ми е, че именно това е причината да се раздели с Раде Маркович, когото е обичала 7 години. Любовта ѝ към Шарланджиев беше отдавна изчерпана, но тя изпитваше изгарящо чувство на отговорност, на невъзможност да му причини смъртта. Въпреки това аз настоявах тя да роди детето и то за носи нейното име. Не настоявах да е с моето, но не исках бебето да бъде с фамилията на Шарланджиев.Съзирах във виденията си моя син, едно чудно красиво момче с масленозелени очи и черна коса. Не можех да приема, че ще се нарича Шарланджиев. Това щеше да бъде драма, но тя не се съгласи.“

По-късно Денев разбира от приятели, че тя е направила спонтанен аборт. Това е нещото, което разделя двамата завинаги. Двамата дори не си казали „сбогом“. „Първо поиска детето, а след това се опита да го унищожи. Това не можех да го преживея. Не можех и да си позволя да имам мое дете, което е с друг баща“, допълва той с горчивина.

През 1972 г. физикът заминал за Швеция. Там се жени за шведка, от която има син и дъщеря. Заради роднинските си връзки се налага да остане там, въпреки че не е бил политически обвързан. Признава, че семейството му знае за голямата му изстрадана любов с незабравимата Невена Коканова. 


Интересен факт е, че в скандинавската страна той се отдава на любимите си научни занимания, като фокусира вниманието си върху стареенето и рака – болестта, която отнема живота на любимата му Невена.

Мартин Денев действително намира начин да убие раковите клетки. Неговите изследвания са публикувани навсякъде. Името му е включено в енциклопедията „Велики умове на XXI век“ на Американския биографичен институт.“ В нея учени от САЩ казват за него: „Мартин Иванов Денев, гражданин на България и Швеция, е учен-енциклопедист с открития и изобретения с потенциално историческо значение за човечеството...“

Българинът патентова и метод за спиране на стареенето на организма и лечението на рак чрез замяна на старите биокатодни центрове с млади такива. Той смята, че именно те са отговорни за разработването на организма от някои видове тумори. 

 

Четете още: Аристократизъм и лице на Мадона. Или просто се раждаш Невена Коканова...


Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени