Автор
Антония Дамянова

Ясновидецът Денев за голямата му любов с Невена Коканова и нероденото им дете

Иконата Невена Коканова е една от най-харесваните и ухажвани жени в българското кино. Не са малко мъжете, които са въздишали по нейната красота, жадуващи за нейните ласки и обич.

Няколко са господата, които са имали шанса да бъдат обичани от нея, но днес ще обърнем внимание само на един от тях – българският ясновидец, астролог и физик Мартин Денев, който твърди, че е голямата любов на именитата актриса.

С Коканова световноизвестният учен се впуска в бурна любовна афера в края на 60-те години. Именно страстният романс между двамата е причина Денев да напусне България. За красивия си романс с първата дама на българското кино ясновидецът разказва пред „24 часа – 168 истории“ преди броени дни.

View post on Instagram
 


Двамата се запознават в една тиха вечер на 1968 г. в София. „Невена ме смяташе за най-голямата си любов. Тогава бях отишъл у една известна софийска ясновидка – Йорданка Евро, живееща на ул. „Валентин“28. Аз самият също имам дарбата да виждам в бъдещето, въпреки че съм учен. При Йорданка дойде Невена с нейна приятелка. Искаше да разбере какво ще се случва с нея. Така се запознахме. Гадателката обаче беше изморена. Тя беше една от най-популярните гледачки в София, дори Тодор Живков я посещаваше понякога. Затова каза на Коканова, че аз мога да ѝ помогна, защото имам същото дарба. Тя се заинтригува и ме покани да отидем у тях, за да ѝ кажа с какво ѝ предстои да се сблъска в живота. Качи ме в колата си и отидохме в дома ѝ. Там аз се концентрирах, за да разбера какво я очаква. Проведохме много интересен разговор... Вечерта посветихме на всичко, което се нарича съдба – нейната и нашата обща съдба. Казах ѝ, че трябва да промени начина си на живот, защото ще ѝ се случи нещо. Тя пушеше много и трябваше да спре цигарите. Вечерта беше вълнуваща, но си казахме „Лека нощ“ и аз се прибрах. След 20 дни тя ми се обади от театъра, в който играеше, и ми каза: „Аз не мога да не ви видя повече. Искам да ви видя“. Тогава тя чувстваше съдбата си.“

Двамата започват да се срещат все по-често и между тях пламва дълбока любов. По това време Невена вече е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев. Връзката между двамата остава тяхната голяма любов.

View post on Instagram
 


Една неделя голямата актриса го кани да отидат в Станцията на артистите в Боровец заедно с най-добрата си приятелка Стоянка Мутафова и мъжа ѝ Нейчо Попов. Докато компанията пътува в автомобила на Коканова, Денев изведнъж я предупреждава, че на пътя има някаква пречка и трябва бързо да мине в насрещното ляво платно. Тя изпълнява молбата му, след което точно в този момент се оказало, че от дясната страна стоят горски работници, които спускат дървени трупи. Всички в колата останали поразени от дарбата на Мартин.

Той и Невена продължават да се срещат още няколко години, когато той получава едно от най-ужасяващите си видения: „Видях, че ако продължава да води живота си по този начин, ще се разболее и ще почине от рак. Бях потресен. Разплаках се спонтанно. Беше по-силно от мен, не можех да го спра. Случваше се за първи път в живота ми. А точно в този момент тя беше у нас на гости с приятели. Молех се за нея, правех го като молитва. Невена дойде при мен, прегърна ме и каза: „Недей да плачеш“. Предупредих я само, че трябва да промени начина си на живот, защото ще се разболее от страшна болест, но това беше съдбата ѝ.“

View post on Instagram
 


Не всички видения за бъдещето на Невена обаче той решава да ѝ сподели. Но това, което ѝ казва, е, че двамата са съдбовно свързани. Едно прибързано решение на коканова става повод двамата никога повече да не се видят.

„Тя много искаше да има дете“, разказва 84-годишният учен. „Моето най-силно видение за нея беше, че тя може да роди само от мен... Невена го поиска, а аз си го позволих. След това обаче тя се уплаши, че това ще бъде тежък удар върху съпруга ѝ и че той няма да преживее факта, че Невена ще има дете от друг. Затова реши да го заблуди или да го махне. Тя живееше с дълбокото убеждение, че ако изостави съпруга си, той ще умре. Казвала ми е, че именно това е причината да се раздели с Раде Маркович, когото е обичала 7 години. Любовта ѝ към Шарланджиев беше отдавна изчерпана, но тя изпитваше изгарящо чувство на отговорност, на невъзможност да му причини смъртта. Въпреки това аз настоявах тя да роди детето и то за носи нейното име. Не настоявах да е с моето, но не исках бебето да бъде с фамилията на Шарланджиев.

Съзирах във виденията си моя син, едно чудно красиво момче с масленозелени очи и черна коса. Не можех да приема, че ще се нарича Шарланджиев. Това щеше да бъде драма, но тя не се съгласи.“

По-късно Денев разбира от приятели, че тя е направила спонтанен аборт. Това е нещото, което разделя двамата завинаги. Двамата дори не си казали „сбогом“. „Първо поиска детето, а след това се опита да го унищожи. Това не можех да го преживея. Не можех и да си позволя да имам мое дете, което е с друг баща“, допълва той с горчивина.

През 1972 г. физикът заминал за Швеция. Там се жени за шведка, от която има син и дъщеря. Заради роднинските си връзки се налага да остане там, въпреки че не е бил политически обвързан. Признава, че семейството му знае за голямата му изстрадана любов с незабравимата Невена Коканова.

View post on Instagram
 


Интересен факт е, че в скандинавската страна той се отдава на любимите си научни занимания, като фокусира вниманието си върху стареенето и рака – болестта, която отнема живота на любимата му Невена.

Мартин Денев действително намира начин да убие раковите клетки. Неговите изследвания са публикувани навсякъде. Името му е включено в енциклопедията „Велики умове на XXI век“ на Американския биографичен институт.“ В нея учени от САЩ казват за него: „Мартин Иванов Денев, гражданин на България и Швеция, е учен-енциклопедист с открития и изобретения с потенциално историческо значение за човечеството...“

Българинът патентова и метод за спиране на стареенето на организма и лечението на рак чрез замяна на старите биокатодни центрове с млади такива. Той смята, че именно те са отговорни за разработването на организма от някои видове тумори.

View post on Instagram
 

Четете още: Аристократизъм и лице на Мадона. Или просто се раждаш Невена Коканова...