Загадката е разплетена: Ето защо все не срещаме истинската любов

Темата за любовта вълнува човечеството от незапомнени времена. От миналото до днес учените търсят разковничето и не могат да го открият. Но един млад учен от Великобритания като че ли е на път да открие формулата за най-красивото чувство в човешкия живот.

31-годишният Питър Бакус е посветил цяла дисертация на намирането на отговор на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с любовта: "Защо нямам приятел/ка" или "Защо все попадам на неподходящи партньори?"



Изследователят базира заключенията си на уравнението на Франк Дрейк, предложено през 60-те години на миналия век, което позволява, въз основа на някои предположения, да се определи броят на развитите цивилизации в нашата Галактика и вероятността да срещнем извънземно.

Използвайки това уравнение като основа, Бакус установява, че от над 30 милиона жени, живеещи във Великобритания, едва 26 от тях могат да намерят своята сродна душа.

При изчисленията си ученият е взел предвид възрастта, физическите характеристики, социалното ниво, личните предпочитания и други важни фактори. Така според него шансовете да срещнем половинката си на земята са само 1 на 285 хиляди, което е малко по-малко вероятно от това да срещнем извънземно (според изчисленията на Франк Дрейк).

Ето защо тези, които имат достатъчно късмет да случат на истинската любов, трябва усърдно да поддържат топлината в отношенията помежду си, отбелязва Питър Бакус.

Четете още: Глупостите, които правим от любов