Автор
Woman.bg

Загуба на време ли са запознанствата в интернет?

Двойките, запознали се в интернет, се разпадат три пъти по-често от двойките, срещнали се в реалния живот.

Да намериш половинката си по интернет – какво може да е по-просто и надеждно? Сам задаваш критериите на търсенето и избираш идеалния партньор за себе си по външен вид, образование и интереси. Но връзките, започнали онлайн, по данни на проучванията не траят дълго и се разпадат три пъти по-често от обичайните любовни връзки. Защо?

Една от причините, колкото и парадоксално да звучи, е твърде големият избор. На сайтовете за запознанства преглеждаме десетки и дори стотици профили и снимки, избирайки и отхвърляйки кандидати, сякаш преглеждаме меню в ресторант. Колкото и подходящ да ни се струва поредният профил, винаги ни очакват безброй други – на един клик с мишката разстояние. „Ситуацията наистина наподобява посещение на ресторант“, казва професорът по биологическа психология и автор на книгата „Как се заражда сексуалното влечение“ Фредерик Тоутс. „Кой от нас, след като е хапнал добре, не е изпитвал внезапен пристъп на глад, виждайки десерт? Сексуалното желание в случая може да се сравни с чувството за глад – изобилието от потенциални партньори в сайтовете за запознанства само разпалва апетита ни“.

Освен че прегледът на профили ни отнема много време, ние неусетно за самите себе си ставаме твърде критични. Американската асоциация по психология е установила, че колкото повече профили преглеждат потребителите, толкова по-склонни са да осъждат и отхвърлят кандидатите, които не отговарят на поне едно от изискванията. Иска ни се да получим незабавно възнаграждение за вложените време и труд (бъдещият партньор просто е длъжен да бъде идеален!) и не желаем да инвестираме усилия във връзката и да опознаем човека по-дълбоко.

Друг проблем на сайтовете за запознанства е, че те ни предлагат като кандидат-партньори хората, които харесват същите филми, книги, породи кучета, спортове и видове почивка – с други думи, ние търсим свой клонинг. От биологическа гледна точка този подход едва ли ще ни помогне да изградим щастлива връзка. Помните ли старата поговорка, че противоположностите се привличат? Всъщност най-подходящият партньор за нас е човекът, който най-малко прилича на нас. „Най-добрият брачен партньор е онзи, чиято имунна система е абсолютно различна от вашата“, твърди генетикът Дан Дейвис.

Затова запознанствата в реалния живот имат по-големи шансове за успех. Изправени на живо срещу човека ние подсъзнателно можем да определим дали той ни подхожда генетично. Форма на лицето, ръст, габарити на тялото, цвят на кожата и косата, телесна миризма – всичко това ни дава ценни посказки, по които можем да съдим за генетичната съвместимост с конкретен партньор.

„Сексуалното желание се заражда от комбинация сетивни и мизуални стимули, миризми, звуци и докосвания“, пояснява Фредерик Тоутс. „Те въздействат на мозъка, от една страна тук и сега, а от друга пробуждат приятни спомени, с които се асоциират тези стимули“. Подобно нещо не може да се случи при преглед на профил в интернет, затова в сайт за запознанства можем лесно да подминем „половинката си“, губейки си времето с хора, които изобщо не ни подхождат.

Четете още: Враговете на секса, за които не знаете