Ревността е разрушителна, но изпитвайки я, често не осъзнаваме или не искаме да осъзнаем това. Ще ви разкажем как да установите наличието на този проблем и какво да направите за решаването му.

Защо ревността е вредна

Основният проблем на това чувство е, че то няма нищо общо с любовта. Някои погрешно смятат, че ревността е следствие на обичта, но всъщност става дума само за най-обикновен страх и хипертрофирало собственическо чувство. Всички сме склонни да се борим за „своето“, готови сме да се сразим с целия свят за любимия си, но любовта не се ли състои в даване, а не във взимане? Даряване на свобода, право на избор, спокойствие? Егоистично е да смятате, че ако например заключите любимия си вкъщи, той ще се почувства щастлив от това.

Освен това трябва да знаете, че ревността може да съсипе не само връзката ви, но и здравето ви. Невероятно, но факт – именно ревнивците най-често страдат от главоболие, нервни разстройства и депресии. Нещо повече – болезненото недоверие може да предизвика сърдечни заболявания, а психолозите смятат за основна причина за ревността неувереността на човека в собствените му сили.

По правило безпочвената ревност с времето се превръща в нещо като параноя. Може да звучи плашещо, но повечето убийства стават именно заради безпричинна ревност. В най-добрия случай можете да се превърнете за любимия си в тиранин. Ако страдате от изблици на безпочвена ревност, трябва незабавно да започнете да се борите с това.

Преодолейте страховете си

Трябва да погледнете страховете си в очите. Анализирайте кошмарите си, когато имате време да останете насаме със себе си. Представете си какво ще стане, ако подозренията ви наистина се потвърдят и ако ви се наложи да се разделите с любимия. Тези размишления ще ви дадат възможност да осъзнаете, че страховете ви са абсолютно безпочвени.

Приемете любовта като нещо ефимерно. Светът е така устроен, че не можем да задържим почти нищо до себе си задълго, а любовта, както знаете, е тясно свързана с илюзиите. Приемете това с разбиране. Не, не ви съветваме още сега да сложите край на връзката си! Просто осъзнаването на факта, че всичко, включително и вие самите е временно, ще ви помогне да възприемете по-спокойно реалността. Ако живеете в постоянен страх, че любимият ще ви напусне, какво удоволствие ще изпитате от тази връзка? Страхът прави нещастни както вас, така и партньора ви. Дайте почивка на себе си и на него и се насладете на това, което имате тук и сега.

Не сравнявайте

Хората не са пазарна стока и най-вероятно партньорът ви е предпочел вас пред другите не само заради външните ви качества. Ако постоянно се сравнявате с други представителки на нежния пол, много от които сигурно ви превъзхождат по някои критерии, няма да стигнете до нищо добро.

С годините връзката прераства в нещо по-голямо от чисто сексуално влечение или възхищение от външността на партньора. Времето, което сте прекарали заедно, ви е дало определен „капитал“ от съвместен опит и преминати изпитания. Човек не изоставя лесно подобно богатство заради едно красиво личице.

Контролирайте фантазията си

Вашите фантазии ви лишават от способността да оцените трезво ситуацията. Точно това е коренът на проблема. Ако започнете да си представяте картини за евентуално развитие на събитията, ще е почти невъзможно да се преборите с подозренията си. Така че, ако сте забелязвали у себе си пристъпи на недоверие, спазвайте едно правило: „Първата мисъл е грешна мисъл, до доказване на обратното“. Преди да се доверите на предположенията си, подредете си мислите и си върнете способността да разсъждавате обективно. Постарайте се да се разсеете за известно време с други проблеми – изчистете вкъщи, разходете се по магазините, идете на фризьор.

Имайте доверие на партньора си

Доверието е задължително условие за изграждането на здрава и трайна връзка. Често започваме да подозираме партньора не заради това, че той не е оправдал доверието ни, а просто защото изпитваме страх и неувереност в себе си. В този случай за ревността няма реални поводи, тя е просто резултат на собствените ни чувства.

Приемете, че вашите мисли и емоции се контролират само от вас и се опитайте да вярвате на любимия. Престанете да виждате лъжи във всяка негова дума и зарежете постоянните си подозрения. Те разбира се не винаги са безпочвени, но все пак се постарайте да имате доверие на партньора. Поставете си за цел да не правите „разбор на думите и действията му“ в продължение на един месец. Най-вероятно ще видите, че половинката ви не желае да ви наранява. Научете се да давате свобода на любимия и връзката ви скоро ще излезе на едно по-високо ниво.