Откриваме поредната дискусия на тема предпочитания и вкусове. Някои мъже харесват закръглени жени. Какво ги привлича в наднорменото тегло, с което всички дами се борят?

В. С., диетолог:

„Приятелката ми е много красива, но веднъж тя отслабна доста и разбрах, че ми е неприятно да я прегръщам. Притискайки се към гърба ѝ, усещах кокалестите ѝ плешки. Винаги съм харесвал момичета, по които „има за какво да се хванеш“, но това не означава, че харесвам наднорменото тегло. То не е здравословно. При това обаче момичетата, които са вманиачени по фитнеса, са твърде стегнати и „твърди“, а ние мъжете повече обичаме мекотата, обичаме да има какво да стиснем.

Как ще стиснеш например стегнат мускул или кости с опъната кожа? Всъщност предпочитанията ни са дълбоко подсъзнателни и са генетично заложени – не случайно мастната тъкан при мъжете и при жените е с около десет процента разлика. Жената има нужда от повече тлъстини, за да може да роди и за да поддържа хормоналния си баланс (при твърде малък процент на мастната тъкан менструацията спира).

Следователно ние подсъзнателно търсим жени, които да са „по-здрави“. В Африка еталонът за женска красота е пълно момиче с широк ханш. Но никой не обича увисналия корем! Да, той е грозен, както при мъжете, така и при жените. Но пък закръгленият ханш и пищният бюст са красиви и секси.“



Е. Я., психолог:

„За мен, както вероятно и за много мъже, телесното тегло и закръглеността не са определящи фактори при избор на партньорка. Имал съм връзки с момичета и жени с най-различно телосложение. Но пък майките и на двете ми деца са склонни към напълняване. Имат естрогенен тип фигура. Запознах се с бъдещата ми жена, когато тя беше на 17, и веднага видях, че тя има най-женствената фигура от всичките си съученички.

Разбира се, не съм я избрал заради това, но е прекрасно по женското тяло да има закръглени местенца, които да го отличават от мъжкото. А това, което се класифицира като „естрогенен тип“, го знаех още тогава – бях пети курс в медицински факултет, а и се канех да ставам акушер. Жените с такова телосложение естествено имат склонност към напълняване. Но при мен тези предпочитания не са особено осъзнати, вероятно са свързани с женствеността и майчинството. Знам, че големите свалячи си имат твърда система за оценяване.“



No Shame

За начало нека споменем, че съвременното понятие за „закръгленост“ може да важи и за размери 44-46. В повечето случаи мъжете се чувстват привлечени от пищни дами заради прословутото „бъдещо майчинство“. Сочната жена (с големи гърди, пълен и широк ханш) на инстинктивно ниво се възприема от силния пол като бъдеща майка, способна да роди и откърми деца. Друг плюс е, че е по-добре да плуваш по вълните, отколкото да се блъскаш о скалите.

Четете още: Сколиосексуалност - това ли е новото нормално?