Колкото и да ни е неприятно да си признаем, всички ревнуваме.

Понякога виждаме как някое хубаво момиче разговаря любезно с партньора ни (или със субекта, когото харесваме) и дори не усещаме как вече сме позеленели от ревност и единственото, което искаме е този контакт да спре. И то незабавно.

Да, мъжете обичат да флиртуват, още повече обичат жените да флиртуват с тях, но знаете ли, че зад неприятните ни чувства на ревност и отчаяние, стои съвсем логично научно обяснение?

Ново проучване, публикувано в списание Biology Letters, гласи, че ревността е продиктувана по-скоро от хормоните ви, отколкото от несигурността ви.

Учените направили следния експеримент: показали на 220 жени две снимки на непозната дама. Разликата между двете снимки е, че на едната, жената е в овулация.

Жените разглеждали снимките поотделно. Дамите, които били в месечния си цикъл и имали високи нива на естроген, отговорили че приемат като заплаха жената на снимката, на която е в овулация.

Учените заключили, че ревността е правопропорционална на естрогена, течащ във вените ни. Когато сме неразположени, нивата му се покачват и ставаме много напрегнати, когато друга жена е в обкръжението на любимия ни.

Разбира се, проучването не претендира за пълна достоверност, тъй като са разпитани малка група жени. И дори фактът, че според учените жените са по-привлекателни, докато са в овулация, двете снимки от примера изглеждали напълно идентични. Може би всичко е въпрос на самовнушение.

Следващият път, когато усетите прилив на ревност и неприятни емоции, без особена причина, замислете се в какъв период от месеца сте. Хормоните могат да ви изиграят много подли номера.