Влечението към лошите момчета може лесно да се провери с помощта на един прост експеримент. Ако, говорейки за мъжа, започвате с думите „той е добър човек“ или „той всъщност е чудесен“, то със сигурност ще последва безкомпромисно „но“ с дълги обяснения защо този „добър“ и „чудесен“ поклонник ви е абсолютно безинтересен.

В същото време мъжете с лоша репутация, склонни към авантюри и лъжи, егоистите, нарцистичните свалячи и манипулаторите сякаш знаят някаква тайна, с която привличат жените.

Какво ни кара да желаем онези, от които би трябвало да бягаме надалеч?

1. Привлича ни „забраненият плод“

Симпатиите към лошите момчета по правило възникват (и в идеалния случай и преминават) в периода на съзряването. На хулиганския чар се поддават обикновено прилежните и послушни момичета-отличнички. За тях побойниците и двойкаджиите са въплъщение на всичко забранено, непознато и привлекателно, намиращо се извън рамките на „правилния“ живот. Ако не сте преболедували любовта към лошите момчета още в пубертета като шарка, то тя може да ви сполети и на 20, и на 30 години. И дано да става дума за краткотрайни бурни връзки, защото изграждането на сериозна връзка с „лошо момче“ е нещо много трудно.

2. Лошите момчета се възприемат като по-сексапилни



Оказва се, че влечението към не твърде отговорните, честни и предани мъже се дължи на биологията. Американският изследовател Картър е открил, че колкото е по-егоистичен, циничен, лекомислен, инатлив, самоуверен и безотговорен един мъж, толкова по-мъжествен и брутален се струва той на жените. Ние подсъзнателно биваме привлечени от тях като от алфа-самци, възприемаме ги като по-силни, конкурентноспособни и затова по-добри партньори за продължаване на рода. Е, остава само да надвием природните си инстинкти и да ги подчиним на гласа на разума.

3. Лошите момчета са свързани с романтика

Обърнете внимание на това какви са отрицателните герои в популярните филми. Ако ще е пират, няма да е страхлив грозник, а екстравагантния и ловък красавец Джак Спароу, ако ще е банков обирджия, ще е щурият и неустоимо чаровен Патрик Суейзи. Без да искаме се поддаваме на обаянието на филмовите крадци, бандити и наркобарони, които изграждат в съзнанието ни привлекателния образ на „лошото момче“ – мускулест хубавец с бели зъби, който обожава приключенията, свободата и парите. За да не се поддавате на провокациите на холивудските режисьори, гледайте от време на време не само блокбастърите, но и криминалната хроника. Тя ще ви напомни, зад привидните романтични образи се крият алчни страхливци. За допълнителна профилактика гледайте по-често филми за Спайдърмен и Джеймс Бонд, за да не забравите, че добрите момчета също могат да бъдат силни, смели и секси.



4. Мечтаем да станем „жената, която го промени“

Нека бъдем честни – когато започваме връзка с лъжец, женкар или манипулатор, ние си внушаваме, че „някъде дълбоко в душата си“ той е прекрасен принц, който просто не е срещнал истинската любов. Сладко си мечтаем, че като в приказка ще разтопим леденото му сърце и ще превърнем циничния „дон жуан“ във верен рицар, а безскрупулния лъжец в честен и искрен приятел. Но оставаме разочаровани – малцина от лошите момчета подлежат на превъзпитание. Те обикновено са напълно доволни от себе си, но нямат нищо против да завъртят главата на поредната наивна „спасителка“. За него вашето разбито сърце е просто още една бройка в списъка му. Още ли искате да го промените?

5. Зажаднели сте за драма

С почтен и добър мъж всичко е доста предсказуемо, защото той е винаги честен и предан. Ако се замислите добре, с лошите момчета нещата са не по-малко предсказуеми, но при наличие на бурна фантазия ще можете да преживеете истински емоционален бум. Първо ще издигнете своя „лошко“ на пиедестал, ще му припишете несъществуващи качества, в които да се влюбите, а после ще изпитате огромен спектър от емоции в резултат на логичния развой на събитията – лъжи, изневери и други „прелести“ на връзката с лошо момче. Може би трябва да си потърсите по-безопасни за душевното ви здраве източници на адреналин?