Автор
Woman.bg

Защо жените, които не са били обичани като деца, си избират неподходящи мъже

Някои имат късмет в личния живот, а други не. Какво кара хората да повтарят същите грешки и да си избират неподходящи партньори? Писателката Пег Стрийп търси причините за това.

„Как стана така, че се омъжих за майка си? Той ми се струваше различен, но се оказа абсолютно същия. Как така не забелязах, че той се държи с мен по същия начин, по който и тя навремето? Разочарована съм от себе си“, си казват те.

Всички – и онези, които са били обичани, и онези, които са били лишени от любов – ги привлича това, с което са свикнали. Ако сте израсли в семейство, в което родителите са ви обичали и подкрепяли, това влечение може да е полезно. Най-вероятно вие с лекота ще разпознавате хората, склонни към контрол и манипулация и ще можете да си намерите партньор, който да иска същото – тясна взаимна връзкаа, открито общуване, близост и двустранна подкрепа. За жалост това не се отнася за жените с привързаност от тревожен тип, чиито емоционални потребности не са били задоволени в детството. Те възпроизвеждат привичните си обстоятелства в романтичните си връзки. Ето пет причини, поради които става това обикновено:

1. Тях ги привлича човек, който не показва любовта си


Целта на дъщерята е да спечели любовта на майка си. Заради това тя е сигурна, че любов не се дава просто така, а трябва да се заслужи и спечели. Когато тя среща мъж, който се държи непостоянно – ту проявява нежност, ту се дистанцира – това ще я уплаши, но поведението му ще й се стори познато.

За разлика от човек, който знае какво е истинската любов, за тази жена подобно поведение не е тревожен сигнал. Разбира се, студеното отношения я разстройва и ядосва, но при това я мотивира да удвои усилията си, да се пребори за любовта на мъжа.

2. Те обичат да се сдобряват

Тъй като не знаят как изглежда и как се усеща любовта, те си мислят, че за успех в любовта трябва да я „заслужат“. Затова сдобряването след караница им носи удовлетворение и ги кара да вярват, че са обичани.

3. Нестабилността им се струва романтична

Жените, особено по-тревожните, които сами по себе си са емоционално нестабилни, често възприемат нестабилността в отношенията като бурна страст. Постоянните колебания в емоциите, от бурна радост, когато мъжът отново я обича, до отчаяние, когато той се кани да я изостави, са едновременно хипнотизиращи и уморителни. Разбира се, страстта изобщо не се проявява така, но тя няма представа за това и често бива привлечена от мъже с нарцистични наклонности.

4. Те намират оправдания за лошото отношение

Жените, които като деца не са били взимани на сериозно, били са игнорирани или постоянно критикувани, престават да реагират на определени видове манипулации и лошо отношение. Поради това не разбират, че обидите или дребнавият контрол от страна на партньора разрушават близостта им. Те лесно се хващат в капана на самообвинението и започват да си мислят, че сами са предизвикали мъжа да се държи така.

5. Те не спират да се надяват и да очакват приказната развръзка

Жените, които са били лишени от родителска любов, държат едновременно да бъдат обичани и да не бъдат изоставени. Затова всеки знак на внимание и всяка добра постъпка на партньора често им се струват твърде значителни, дори ако партньорът през повечето време се държи неприемливо.

Редките приятни моменти окриляват жената и я карат да се почувства като Пепеляшка, която е срещнала своя принц. Тъй като тя не знае как се изграждат пълноценните и здрави връзки, тя най-вероятно в крайна сметка ще се примири да получава много по-малко, отколкото си е мечтала и отколкото заслужава. За да взима по-разумни решения, тя трябва да осъзнае и излекува детските си травми, предизвикани от недостига на родителска любов.

За авторката:
Пег Стрийп е публицистка, авторка на бестселъри за отношенията в семейството, сред които и „Лоши майки: как да преодолеем наследената болка“ («Mean Mothers: Overcoming the Legacy of Hurt», William Morrow, 2009).

Четете още: Общото между готвенето и секса, или пикантни съвети от кухнята на един сексолог