Защо жените наистина се нуждаят от секс

28 октомври 2021 | 12:37
2030
1
Снимки: Pixabay
1

„Нямам постоянен сексуален партньор от 7 години. И през цялото това време съм влизала в интимен контакт 5 пъти, не повече. В същото време изобщо не изпитвам особена нужда от това. Всичко това не ме притеснява толкова, колкото факта, че не се чувствам секси. Разведена съм, но дори в брака не се чувствах привлекателна и женствена. Наскоро се опитах да си спомня дали бившият ми съпруг ми е правил комплименти и разбрах, че не е... Само, когато ме хвалеше за реда в къщата или вечерята. Рядко правехме секс и той винаги беше инициаторът. За мен това беше по-скоро задължение, отколкото нещо желано. Не разбирам каква е стойността на секса, може би нещо не е наред с мен?", разказва една от клиентките на Лариса Арбатова - психолог, сексолог, методист, автор на собствени терапевтични техники за преодоляване на сексуалните проблеми.

Ето какво споделя тя пред Wday.ru по темата за нуждата от секса:

По принцип психически здрави мъже и жени правят секс с една и съща цел – удоволствие. Тук няма различия между половете. Женската психика няма специален бутон, който да накара да се отнасяме към секса по-сериозно от мъжа. Тази разлика се свързва основно с нездравословни особености на възпитанието.
Ако правите секс по принуда - само за да се ожените или да се чувствате по-сигурни например, задайте си въпросите: защо трябва да се женя, от кого трябва да се чувствам защитена?

Същата препоръка давам и на мъжете. Ако тяхното възприятие за интимност е лишено от чувства и отношение към партньорката, тогава те трябва да си зададат въпроса: защо блокирам сферата на чувствата си? 

Ако мъж или жена правят секс не за удоволствие, а за постигане на социални цели: да се оженят, да спечелят любов, или да постигнат някакъв социален статус, тогава това не е нормален атрибут на тяхната полово-ролева идентичност, а признак на психологически проблем.

Психичноздравите хора постигат целите си по по-преки и социално приемливи начини. Те не се опитват да използват секса като играчка за постигане на дадена цел, а говорят за своите нужди, изграждайки комуникация на доверие помежду си.

Ако сте жена, която се опитва да спечели любов чрез секс, задайте си въпроса: какво не е наред с мен? Защо виждам нещо съвсем различно в този физиологичен процес? Ако противоречивото отношение към интимността пречи на живота ви, по-добре е да се консултирате със специалист. Това е психологически проблем, който изисква професионално решение.

В крайна сметка, когато имаш зъбобол, не отиваш при приятелката си Лиза или при леля си Петя, а при зъболекаря. Така че е по-добре да се доверите на компетентния специалист. 

Четете още: Сминдух за 1.50 лв. прави мъжа ви бог в леглото!

Още по темата

Коментари

1 SUCK MY DICK WITH THE BALLS
  28 октомври 2021 | 13:28 отговор
 

2 минути загубени в прочитането на тази тъпотия

 

Добави Коментар

Най-четени