Автор
Ива Петрова

Заслужава ли си да правите секс без обвързване

Жените се измъчват от редица въпроси относно секса. На коя поред среща може да се съгласиш да правиш секс? А трябва ли да правиш секс преди сватбата? Ако мъжът ти предлага секс, дали е настроен да имате връзка? Нормално ли е да искаш секс? Колко партньори е прилично да имаш? И тъй нататък, и тъй нататък. Най-често тези въпроси засягат обществените норми – какво е правилно и какво е неправилно. Но въпросът дали си заслужава да правиш секс без обвързване има по-дълбок смисъл.

Добре ще е да уточните за себе си дали това желание е ваше, дали сtе наясно, че искате именно това? Или някой ви натрапва това желание, а вие се надявате на връзка с продължение? Обсъдихме проблема със секс-консултант, за дадем възможно най-изчерпателен отговор.

Кой решава какво може и какво не може в секса

Когато сексът се случва между двама възрастни хора и актът им е приятен, всичко е наред, каквото и да си мислят околните. Общественото мнение е ужасно лишено от гъвкавост. Различните културни кодове и религиозни догми в продължение на векове са внушавали на жените, че трябва да чакат своя принц, който да се грижи за тях във всички аспекти на живота. Това включва и сферите на романтиката и секса. Жената „трябва“ да бъде пазителка на домашното огнище, да носи отговорност за чистотата във всеки смисъл на думата, да бъде скромна и вярна, да прощава на мъжа, да се грижи за него и за семейството. И ако жената първа прояви инициатива, още повече пък в секса, на нея явно „нещо не ѝ е наред“. Докато мъжът, който предлага секс без обвързване, по правило се възприема нормално, дори някои приветстват поведението му. Нали мъжът е завоевател, той завладява нови територии и разпространява генетичния си материал.

С други думи, въпреки че времената са други и на съвременната жена ѝ е позволено да ръководи, да гласува и да се кандидатира за избори, да управлява тежкотоварни превозни средства и дори да лети в космоса, щом се отвори дума за това тя да се разпорежда с тялото си така, както сметне за нужно, веднага започва да се говори за нравственост и норми. Това е своеобразна еднопосочна игра – някои имат права, а други задължения. Но понятието „норма“ е доста разтегливо и се влияе от много фактори – страна, образование, научен прогрес, религиозни убеждения и широта на възгледите. Ако в една държава преобладават патриархалните възгледи, подправени обилно с религия, то буквално в съседните страни подобен подход изглежда като пълен анахронизъм. Ако в Европа женското обрязване се смята за немислима диващина, то в някои африкански и азиатски страни тази практика се котира като нормална. И ако сексът преди брака доскоро се е смятал за аморален, то сега дори медицината настоява, че женското въздържание не е полезно и на по-късна възраст ускорява настъпването на климактериума.

Кой определя какво е нормално за вас самите?
Отговорът е очевиден – вие самите. Нито родителите ви, нито училището, нито околните. Само вие решавате дали нещо е добро или лошо за вас. И ако от дете са ви внушавали, че можете да правите секс само в рамките на сериозна връзка, и то желателно след сватбата, а извън това жената е лека и пропаднала, то проблемът е, че тази нагласа просто отразява представите за света на онзи, който е транслирал тази установка. Чуждите убеждения не бива да бъдат ваши, вие трябва да имате своя позиция по този въпрос. Осъзнайте кое ви е по душа и живейте с това убеждение без съжаление, без да осъждате хората, които не споделят избора ви и които биха могли да ви осъдят също.

И още веднъж – всичко, което двама възрастни хора правят заедно, бидейки в пълно съзнание, по взаимно съгласие и без вреда за околните, е абсолютно нормално. Всичко останало са желанията на обществото, на което винаги му се иска да опакова всички в удобни рамки.

Границите на възприемането на едно и също от двата пола

Двете съставни части на нашия въпрос – сексът и любовната връзка – са абсолютно различни потребности. И ако мъжете предпочитат да ги разграничават, то на жените най-често им се иска да получат идеалния вариант, в който едното и другото са съвместени. Ако предложението за секс без обвързване, просто заради самия секс, идва от мъжа – всичко е просто и ясно. Мъжът просто иска секс, а при това иска и да се застрахова от отговорност за партньорката, за очакванията и надеждите ѝ за развитие на връзката. Мъжът веднага уточнява какво ще прави и какво не – само секс и нищо повече. Няма никакви перспективи, но няма и излъгани надежди. Дори има редица предимства – не е нужно да се грижиш за мъжа, да променяш навиците и плановете си заради него, да се терзаеш къде е той и с кого, да се притесняваш по различни поводи, да решаваш съвместните проблеми и да бистриш отношенията ви. Вие не си давате нищо – свързва ви само сексът. Всичко е пределно ясно. Изключенията от това правило са крайно редки.

Но далеч не всяка жена, получавайки подобно предложение, разбира напълно и иска да осмисли какво ѝ се предлага – особено ако предложението е изказано от мъж, който наистина ѝ харесва. Жената се надява сексът рано или късно да прерасне в нещо повече, в нещо романтично. Тя си мисли, че трябва да очарова мъжа, да започне да се интересува от работата и интересите му, да общува с него, а после да се замисли и за имената на бъдещите им деца. Но в този случай, давайки съгласието си за секс без обвързване, жената губи възможността да започне сериозна връзка. Все пак ѝ е казано пределно ясно каква е целта на срещите им. И ако тя е разбрала погрешно въпросното предложение, това ще е изключително неин проблем. Ако сте сигурни, че мъжът, който ви предлага секс без обвързване, не ви е безразличен и предизвиква у вас нарастващи чувства, по-добре откажете необвързващия секс, за да имате шанс за нещо повече.

Ако инициативата за секс без обвързване изхожда от жената, то тя явно разбира за какво го прави и си дава сметка, че може да разчита само на секс и на нищо повече.

Можете да дадете съгласието си за подобни отношения, без да се замислите твърде много, само когато между вас и потенциалния партньор има само физическо привличане. Но и двамата партньори трябва да се разберат, че са свободни да прекратят връзката си във всеки един момент. Особено ако в живота на единия се появи човек, готов да започне сериозна връзка.

Вие сте свободни

Само вие самите можете да решите дали да се съгласите на секс без обвързване, след като внимателно премерите всичките доводи за и против. Ако не изпитвате към партньора никакви чувства освен физическо привличане, не рискувате нищо. Още повече ако сами го искате. Ако обаче чувствата ви са по-дълбоки, откажете се от този тип отношения, за да не бъдете наранени.

В живота на жената може да има необвързващ секс, но само за определени периоди от време. Така и иначе жената се стреми към стабилна връзка, в която да има постоянен партньор – независимо от това дали отношенията им подразбират брак, отворена връзка или полиамория. Най-важното в случая е да се вслушате във вътрешния си глас и да изберете това, от което имате нужда именно вие. Ако в този етап от живота ви имате потребност от секс без обвързване, не е нужно да се отказвате от него от страх да не ви осъди някой. Бъдете щастливи.