Автор
Woman.bg

Жените преодоляват развода по-лесно от мъжете

Жените преодоляват по-лесно развода от мъжете, сочи британско проучване.

То показва, че представителите на силния пол страдат много повече от емоционална гледна точка от жените и е много по-вероятно да изпаднат в депресия и да не се хранят добре.

В годината след развода 48% от мъжете се определят като „много самотни” спрямо едва 35% от жените. Мъжете също така често поемат финансовото бреме след развода - те трябва да издържат семейство, което са изоставили, и същевременно да плащат собствените си сметки. Ако пък срещнат нов човек, са изправени пред перспективата да издържат новата си партньорка и евентуално още деца, пише БГНЕС.

За жените е много по-лесно да продължат по-нататък и да оставят миналото зад гърба си. Те освен това имат много по-голяма емоционална подкрепа от приятелите си. В резултат на това вероятно не е изненада, че все повече жени първи подават молба за развод. Последните данни във Великобритания показват, че през 2009 г. 68% от 113 949-те дела за развод са започнали по инициатива на жените.

Нараства и броят на прекратените дългогодишни бракове. Молбите за развод от жени над 45-годишна възраст са се увеличили с 30% за десет години от 1997 до 2007 г.