Автор
Цвета Герчева

Ах, това мексиканско зелено чушле - запознайте се с Jalapeño

Казват, че ако не си видял залеза над Тулум, не си живял истински. Е, аз имам своя собствена класация на местата, които трябва да посетиш поне веднъж в живота си, но да - трябва да призная - Мексико е приключение, което прави живота ти по-качествен. А какво по-важно от това да живеем добре? Не се сещам изобщо за нещо, което да е генерално от по-първостепенно значение от хубавия живот.

Разсъждавам над тази епикурейска максима, докато опитвам новия вкус на Philadelphia - Jalapeño. Обичам Мексико и съм била там няколко пъти. Винаги се връщам с едно вълнение, което не може да се опише. Докато си спомням за преходи в джунглата, каньони, забранени за посещение пирамиди около Чичен Ица и онези сръчни мексиканки, които готвят толкова божествено вкусна храна, хапвам хрупкав царевичен начос с пикантно крема сирене.

Най-много ме изненадва фактът, че в кутийката Philadelphia има цели парченца Jalapeño, или Халапеньо, както се произнася на български този легендарен сорт люти чушки.



Почти съм сигурна, че сте ги виждали, най-малкото като част от класическата семейна рецепта за люти чушки с чесън и копър. Ако опитате Philadelphia с Jalapeño, ще останете супер изненадани от това, че крема сиренето не е изобщо много люто и реално пикантните му нотки са по-скоро предизвикващи апетита.

И понеже сме на мексиканска вълна, знаете ли къде е родината на този лют сорт?

View post on Instagram
 

Всичко започва в красивата Халапа - град в централен Веракрус, който е известен в цял свят с насажденията си от люти Jalapeño. Освен наистина вкусни, тези чушлета са и много полезни - съдържат куп полезни витамини и не на последно място - капсацин - лютият им агент се грижи за тънката талия.

Днес можем само да сме благодарни на тези богати земи на Южна Америка, които са родина на чушките, доматите, царевицата и какаото - храни, без които животът ни днес изглежда невъзможен.

Вероятно и заради това легендарните конкистадори, начело с Кортес, след завръщането си на Стария континент, разказват освен истории за военните си подвизи в Мексико, и легенди за уникалната кухня на Юкатан и пикантната храна, която се научили да консумират в джунглите на маите.

И ако днес вече мечтаете за пътешествия и приключения, аз ви съветвам да си вземете кутийка Philadelphia Jalapeño, да отворите Google maps и да си помечтаете за залезите над Тулум и красиво Мексико. И не забравяйте - приказките са измислени от хора, на които са им се случили чудеса. Вече имате ли идея каква е вашата лична приказка? Разполагате с всичкото време на света да случите своето чудо, затова не го отлагайте за утре. И помислете за заглавие. Какво ще кажете за ... "Приказното лято на едно момиче, което намери..."

Допишете смело това заглавие. Покажете си, че чудото се е сбъднало в мига, в който си пожелаеш радост!

(в материала има продуктово позициониране)