Червени, оранжеви и жълти листа в приказна хармония. Все още синьо и ясно небе, нежни и топли слънчеви лъчи, особено тази година... Любимите ми Седмици на модата, премиери на книги и изложби след ваканционния сезон, фестивалът Cinelibri в София, а след това Хелоуин, та и Черен петък за разкош - достатъчно много причини да харесваме есента. В случай че все още тъгувате по лятото, като мен, ето още няколко идеи, които да ви мотивират да отворите сърцето си за есента:



Време за пътешествия извън сезона

Най-доброто време за пътуване – без опашки пред щанда за най-вкусния сладолед в подножието на Испанските стълби в Рим, без обичайната блъсканица във Версай, с достатъчно място за снимки на фона на най-красивия залез в Ия, Санторини и с възможност за акробатични селфита в Хайд Парк на фона на падащи червени, оранжеви и жълти листа. И всичко това на много по-добри цени за самолетни билети и хотели....

Време за филми

Ако от юни отлагате да гледате някой сериал по Netflix, то не чакайте повече. Есента е сезонът, който носи най-много ентусиазъм за големите киномани и телемани. Най-вече за вторите. Неприятното чувство на вина, че прекарваме дългите летни вечери на закрито, гледайки филми, свърши. Вече спокойно и без срам можем да се увием в топлото одеяло и да се насладим на третия сезон на “Короната”, например.

Време за вкусна храна и топли напитки

Ябълков пай, сладкиш с карамелизирани круши, ароматен тиквеник или просто печена тиква, орехови и карамелени кексчета, крамбъл от сливи и бадеми... списъкът е дълъг и сладък. Дойде ли октомври, вкусовите ни рецептори сякаш се събуждат за всички безумно вкусни и калорични сезонни изкушения и за горещи напитки. Горещ шоколад, кафе или чай – те са пълни с вкус през есента и с много топлина.

Има ли нещо по-неустоимо от чаша ароматно кафе в слънчева есенна утрин у дома? Лично аз го обожавам! За да бъде съвършенството пълно, бих добавила единствено порция котидж Philadelphia (моето откритие този сезон) с шепа боровинки – вкусна и здравословна закуска за свежо начало на деня.

Котидж сиренето е нискокалорично, а това на Philadelphia ми носи усещането за изключителен лек млечен вкус, страхотна зърнеста текстура и онова гъделичкащо небцето удоволствие от вкусната хапка, което е незаменимо.

Време за дома и семейството

Ранни залези, одеяло от шумолящи червено-ръждиви листа – промяната на пейзажа отвъд прозореца е идеалният момент, в който да обърнем внимание на дома и близките си и да създадем онова "уютно доволство", което датчаните наричат Hygge (хюга), а аз - душата на дома.

Простите удоволствия често са най-приятните, така че е време да помислим за ароматни свещи и декорация, трикотаж, одеяла, пухкави чехли и всякакви удобни и уютни изкушения. Време е да отпразнуваме началото на есента с тематична вечеря – трапеза, отрупана със сезонни цветя и плодове, гирлянд от листа във всички нюанси на топлата гама, кестени, шипки и малко кулинарни изкушения. Моят избор за сезона - домашни тарталети с крем от Philadelphia и маскарпоне, гарнирани с последните берита за есента или тиквеник с карамелизирана коричка.



Трябва да ви призная, че с подобно "уютно доволство" у дома дните до лятото се преживяват и по-лесно, и по-красиво, и по-вкусно, и по-весело....


Опитайте!






(в материала има продуктово позициониране)