Толкова са изкусителни, а децата просто ги обожават! Носят усещането за снежно вълшебство и сладостта на празника, който е немислим без вкусен десерт.

Порции: 6
Време за приготвяне: 60 минути
Време за охлаждане: 12 часа

Продукти:
За блата:
125 г от любимите ви маслени бисквити
40 г разтопено масло, без сол

За крема: (за малките полусфери с нар), около 12 бр., 2 см
72 г крем сирене Philadelphia със стайна температура
70 мл пълномаслена сметана за разбиване
1 лист (или 2,5 г) желатин
18 г пудра захар + 2 супени лъжици
1 яйчен белтък
20 г сок от нар

За крема: ( за големите полусфери с червен портокал), 8 см
220 г крем сирене Philadelphia със стайна температура
220 мл пълномаслена сметана за разбиване
3 листа (или 7 г) желатин
56 г пудра захар + 2 супени лъжици
2 белтъка
2 червени портокала, изстискани

За декорацията:
Зрънца от пресен нар
Портокалов сок

1 силиконова форма с 6 полусфери , 8 см диаметър
1 силиконова форма с 12 полусфери, 2 см диаметър

Начин на приготвяне:

Блат

Смелете бисквитите в кухненския робот на фини парченца или ги изсипете в найлонова торбичка и ги натрошете с точилка или с ръка. Изсипете ги и добавете разтопеното масло. Разбъркайте, докато се смесят напълно. Изсипете сместа в малка тава, покрита с хартия за печене, разпределете равномерно, като използвате шпатула. Височината на блата да е не повече от ½ см. Охладете за около 30 минути.

Крем за малките полусфери (подгответе от предната вечер)

Накиснете желатина в купа със студена вода за 5 минути. Прецедете.
Отделете 2 супени лъжици от сметаната. Затоплете в микровълнова фурна за 10-15 секунди.
Смесете с прецедения желатин и разбъркайте добре, докато сместа се охлади напълно.
В отделна купа смесете захарта и крем сиренето и разбийте за около 3 минути до получаване на гладка смес. Добавете сока от нар и разбъркайте добре.

Разбийте останалата сметаната с електрически миксер като добавите последователно 3 лъжици захар. Продължавайте да разбивате, докато сместа се сгъсти напълно. Оставете на хладно. Изсипете желатиново-сметановата смес в купата с разбитото със захар крем сирене. Първоначално сместа ще започне да се сепарира, използвайте тел за разбиване, за да получите гладка смес.
В отделен съд разбийте белтъка до получаване на гладка плътна маса. Смесете разбитата сметана с крем сиренето със захар и желатиново сметановата смес. Разбъркайте внимателно. Последователно добавете разбития белтък.
Изсипете сместа поравно в 12 полусфери, загладете. Внимателно покрийте със стреч фолио. Оставете в хладилника за минимум 4 часа.

Крем за големите 8 см полусфери :

Накиснете желатина в купа със студена вода за 5 минути. Прецедете.
Отделете 2 супени лъжици от сметаната. Затоплете в микровълнова фурна за 10-15 секунди.
Смесете с прецедения желатин и разбъркайте добре, докато сместа се охлади напълно.
В отделна купа смесете захарта и крем сиренето и разбийте за около 3 минути до получаване на гладка смес. Добавете сока от нар и разбъркайте добре.

Разбийте останалата сметана с електрически миксер като добавите последователно 3 лъжици захар. Продължавайте да разбивате, докато сместа се сгъсти напълно. Оставете на хладно. Изсипете желатиново-сметановата смес в купата с разбитото със захар крем сирене. Първоначално сместа ще започне да се сепарира, използвайте тел за разбиване за да получите гладка смес.
В отделен съд разбийте белтъка до получаване на гладка плътна маса. Смесете разбитата сметана с крем сиренето със захар и желатиново сметановата смес. Разбъркайте внимателно. Последователно добавете разбития белтък.
Изсипете сместа поравно в 6-те полусфери и сложете по 2 от малките полусфери с нар, допълнете портокаловата смес, загладете. Внимателно покрийте с пластмасово фолио. Оставете в хладилника за минимум 8 часа.

4 часа преди сервиране изрежете 6 кръга от бисквитеното тесто с 8 см ринг. Махнете фолиото от охладените сфери и всяка една от тях поставете върху кръговете от бисквитено тесто. Отново поставете в хладилника за 4 часа. Преди сервиране гарнирайте със семки от пресен нар и портокалов сок.

(в материала има продуктово позициониране)