Автор
Woman.bg

Децата или възрастните разчитат по-добре емоциите?

Може би ще ви е интересно да знаете, че децата са по-добри в разчитането на езика на тялото от възрастните, защото това е първият ни език, преди да се научим да говорим с думи. Бебетата и малките деца общуват с нас - невербално. Те се усмихват, гледат тъжно, плачат или се смеят и вие можете да разберете как се чувства малкото човече.

Интересно е какво се случва по пътя на израстването ни и защо в голяма степен губим разбирането си за езика на тялото? Какво не е наред с нашите умения и как можем да ги променим? Как можем ние да се променим, така че да предизвикаме положителна промяна, като станем:

- по-добри партньори;
- по-разбиращи родители;
- лидери в професионалната среда.


Интересен факт е, че децата са по-комуникативни. Преди да отидат на училище те показват над 400 жестa, а когато завършат училище, показват около 100 жеста, защото те се фокусират върху думите, а не върху езика на тялото. Предполагам, че много от вас знаят, че думите влияят само 7% в комуникацията, а тялото - 55%.

Хората, които не губят способността си да разпознават лицевите изражения и езика на тялото, са сред най-успешните в живота!


Най-успешните бракове, приятелства, родителство, мениджъри, продавачи и т.н. Ще дам няколко примера. Партньорите, които разпознават емоциите на половинката си, проявяват емпатия за разлика от тези, които не ги разпознават или грешно ги тълкуват. Същото важи за родителите, мениджърите и всяка роля в живота, свързана с хора, защото всички сме емоционални същества. Ето и пример от бизнеса. В БМВ са тествани продавачите, които продават по-малко от 60 автомобила, и се оказало, че покрили едва 14% от теста за микроизражения. След проведено професионално обучение на тези търговци, резултатът се е увеличил двойно на 28%.

Когато човек се научи да разчита микроизраженията, той започва да вижда емоциите в другите, да разбира повече другите и има възможност за автентични контакти. И тук е важно да отбележа, че това ще повлияе на вашата емоционална интелигентност.

За първи път в България през есента на 2020 г. ще бъдат проведени официалните обучения на Пол Екман за емоциите, микроизраженията, езика на тялото и разкриване на истина и лъжи в Академия за Емоционална Интелигентност.



Автор: Десислава Дамянова