Автор
Woman.bg

Лечебната сила на йога по пътя към личното щастие

Най-могъщото предимство на йога е лечебната сила, с която въздейства и на ума, и на тялото. Но за да постигнем възможно най-добрия ефект от нашата практика, е важно да прилагаме и интегрираме йога във всички ежедневни дейности и да не я ограничаваме само до хоби или физическо занимание. Сигурното пространство, което създаваме върху постелката, може да се разшири до необятен свят с все по-спокойни измерения. Предлагаме няколко стъпки как максимално да използваме тази невероятно лечебна сила.



1. Подари си уединение
Ако обикновено посещавате групови класове, опитайте да практикувате вкъщи или на някое друго уютно място. И тъй като йога изисква да сме осъзнати за дъха и движенията на тялото, когато сме в тихо и уединено пространство, се разширява осъзнаването за нас самите. В тези мигове сме в състояние да се откъснем от заобикалящия ни свят, да насочим концентрацията изцяло върху нашия вътрешен мир и да наблюдаваме в дълбочина емоциите, които изживяваме тук и сега. В същото време по този начин намаляваме въздействието на външните стрес фактори и избягваме свръхреакциите, комуникирайки с другите. Общуването е прекрасен път за споделяне, но понякога води до особен вид умора, която на свой ред съвсем естествено предизвиква необходимостта да останем насаме със себе си. Освен това, ако мислите постоянно са насочени към някакъв бъдещ момент, осъзнаването ни връща отново в настоящето.



2. Грижи се съзнателно за тялото и емоционалната стабилност
Независимо от физическите възможности на тялото, йога има потенциала да облекчи дискомфорта и болката, понижава риска от развитие на хронични болести, като дори намалява отрицателните последици при зависимости. Йога носи изобилие от лечебни възможности, като сред най-важните са възстановителният, пречистващият и укрепващият ефект на всички нива.
Позите във всяка практика подобряват цялостното физическо и емоционално състояние, тонизират мускулите, носят гъвкавост и стимулират производството на ендорфин – хормона на щастието, който естествено премахва болката и предотвратява депресивни и тревожни състояния. Ето защо със сигурност йога помага да лекуваме и тялото, и ума по възможно най-добрия начин.



3. Прилагай принципите в йога във всички ситуации
В нашето ежедневие неминуемо сме подложени на стрес, но това не бива да ни плаши или да позволяваме да контролира решенията ни. Когато външният свят стане твърде напрегнат, върнете се към постелката и я превърнете в пространството, в което да си отдъхнат сърцето, умът и тялото. И въпреки че не винаги успяваме да прилагаме здравословните принципи в йога, именно в тези трудни моменти тя ни учи да проявяваме състрадание и грижа към себе си. Йога може да успокои хаотичните емоции, без значение с каква неприятна ситуация се сблъскваме. И вместо да се концентрираме върху трудния момент, нека отстъпим крачка назад и да позволим на тялото да се отпусне напълно, след което можем да видим всичко в по-ясна перспектива и да вземем решенията, които наистина са добри за нас.



4. Превърни йога в личен мироглед
И макар че е очевидно, често забравяме: навън проявяваме това, което носим вътре в нас. Следвайки основните стъпки в йога, се учим да не се поддаваме на трудностите и да проявяваме към себе си същото уважение, което бихме засвидетелствали към другите. С времето виждаме как всяка промяна е за добро, защото сме готови да разберем и приемем, че всички сме свързани и взаимодействаме помежду си. Нещо повече – вече знаем, че самите ние можем да творим хармония.
Ето защо йога създава неповторима пълнота, с която осъзнаваме вътрешните емоции в дълбочина и откриваме, че само от нас зависи да надскочим собствените си ограничения и да живеем щастливи със себе си.