Автор
Кристина Кирова

Чудото Сингапур - най-чистото място в света

Красиви зелени дървета, внушителни модерни сгради, светлини, типичните за остров спиращи дъха гледки от всеки ъгъл и перфектно почистени улици. Това е Сингапур – най-чистият град в света. Как местните са успели да го постигнат и защо е жизненоважно този островен рай да бъде чист?

Това място се почиства основно всеки ден и едната причина за този факт е климатът. По горещите места бактериите се разпространяват много по-лесно и бързо и натрупването на боклук в тази точка от света може дори да застраши живота на живущите там. Всички знаем, че ходенето в Сингапур винаги трябва да е придружено и с ваксина, защото има малария.

За да живее добре, населението на града участва много дейно в опазването на околната среда и в почистването на работните места и училищата.
Разбира се, тези, които не спазват правилата и не се грижат за чистотата на града, са заплашени от солени глоби. Трябва да сте доста богати, за да си позволите лукса да изхвърлите хартийка на улицата. Това удоволствие би ви струвало скромните 1000 долара. Освен това, ако обичате дъвки, Сингапур не е вашето място. Там дори е забранено да се внасят, защото има опасност да се изкушите и да залепите някоя на обществено място или вкъщи. Местните дори се шегуват, че това е градът на глобите. В Сингапур може да бъдете наказани дори и заради това, че не сте пуснали водата в обществена тоалетна или че сте се изплюли на улицата. А едно от сериозните прегрешения е, ако използвате чужд безжичен интернет, без да поискате разрешение.



Освен със строги закони и санкции, хигиената в града се поддържа и благодарение на множество инициативи и състезания за почистване и за засаждане на растения. По този начин жителите са мотивирани да поддържат града блестящ.

С годините Сингапур става все по-модерен и печели все повече от чистотата си.
Затова местното население постепенно спира да се грижи толкова усилено, защото отговорността за реда и чистотата поемат специалните фирми. С течение на времето обаче твърде много средства отиват за компаниите, които се грижат за чистотата. Това поражда въпроса дали тези милиони долари на година не могат да бъдат спестени и вложени в образованието и медицината. Затова местните спазват стриктно правилата за чистотата и е въведен ден, в който е прието работниците, които отнасят боклука с камиони, да не работят, а тази задача да е поверена изцяло на местните жители. Това се случва веднъж годишно.



Голяма част от заслугата за това, което е Сингапур днес, има вече покойният министър-председател Лий Куан Ю.
За последните десетилетия, в които той участва в управлението, средната възраст на населението е нараснала от 66 на 83 г. Съвсем логично, туризмът също се е развил значително. Накратко казано, той е човекът, който превърна града в най-чистото място на света, обръщайки внимание на малките неща. Той смяташе, че всяка подробност е важна и може да промени всичко.

Четете още: Първият хотел само за жени отваря в Майорка