Автор
Люблена Папазова

Приказният Каменен град, в който се чувствате уютно

Има два необикновени града само на няколко часа път от България - Дървен и Каменен. Построени са от големия режисьор Емир Костурица и се намират близо един до друг, но в две отделни държави - Сърбия и Босна и Херцеговина. Макар и дело на един творец, който ще остане в историята с филми като „Ъндърграунд”, „Черна котка, бял котарак” и „Аризонска мечта”, те са коренно различни. Каменният град е посветен на великия писател Иво Андрич и наистина е изцяло от камък, независимо дали става дума за черквата, или кебапчийницата.

Намира се във Вишеград - населено място почти на границата между Сърбия и Босна, разделено от река Дрина. Прочутият мост, дело на турския архитект Мимар Синан, е описан от Андрич в романа му „Мостът на Дрина”, който му носи Нобелова награда за литература. А до него се извисява и Каменният град - с кули и дюкяни, пивница и дори кино. Църквата „Цар Лазар” държи световен рекорд по бързо построяване. Майсторите я правят само за два месеца - от основите, та чак до кръста. Когато се разхождате по правите улици и големи площади със статуи на прочути личности, на които Костурица се възхищава, се чувствате като във филмов декор, все едно сте на екскурзия в киноцентъра „Бояна”. За нищо на света не пропускайте кебапчийницата на турския площад - там кебапчетата в една порция са 20, гарнирани са с питка, каквато не сте яли и се топят в устата. Плескавицата е с размерите на чинията и е толкова сочна, че не може да ѝ устоите. Гарнирайте я с бира „Елексир” или чаша червено вино. Накрая сметката идва в три валути - босненски марки, сръбски динари и дори евро и вие си решавате как да платите.


И след като сте се подкрепили, разходете се по моста на Дрина, по който пешеходци минават от 1577 година и се вгледайте във водите на река Дрина - такъв омагьосващ зелен цвят няма да видите другаде. Как да протече разходката ви в Дървения град, ще ви разкажем след няколко дни.

Четете още: Дейвид Бекъм се готви за пътуване в Космоса