Автор
Цвета Герчева

Пътят на вълната или защо качественият пуловер е скъп

Мерино, кашмир, мохер или ангора – за да бъде наистина топъл, пуловерът трябва да е направен от качествена вълна. През последните години все повече брандове използват изкуствени нишки, които влагат както в зимните, така и в летните си колекции. Естествените материи обаче си остават най-доброто за мразовитите дни, а когато вълната е висококачествена, тя наистина успява да запази топината близо до тялото. Каква обаче е причината кашмиреният пуловер например, да е толкова скъп? Задавам си този въпрос, докато търся перфектния пуловер в магазин notosgalleries в Sofia Ring Mall.


Магията на вълната се ражда някъде из тучните ливади на Швейцария, Шотландия и високите азиатски полета. Там живеят специални породи овце и кози, които се отглеждат почти единствено заради прекрасната им вълна. За да се направи един добър кашмирен пуловер например, е нужна пухкавата козина от две кашмирени кози. Мохерът от ангорските овце също се добива много трудно, а пък истинската мека ангора, която пада, когато ангорските зайци си сменят козината, се оказва почти с цената на златото.


Ето защо качественият пуловер няма как да е евтин и все пак може да е на много разумна цена.


Като говорим за качествени материи обаче, веднага се сещам за синята вълнената рокля, с която се появи Мелания Тръмп по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на САЩ. Дрехата, дело на големия Ралф Лорен, остави хиляди жени по света без дъх. Ето защо не пропускам да разгледам актуалната колекция на Ралф Лорен в дамския департамент на notosgalleries. Прекрасна вълна, която сякаш ти казва "Облечи ме" и кройки, които са нещо повече от класически - Ralph Lauren създава дрехи, които сякаш никога няма да излязат от дамския гардероб.


Мериното пък е сред най-добрите материи, от които може да бъде направен мъжкия пуловер, смятат експерти. Спецификата на този вид вълна позволява отлична терморегулация на тялото. Това означава, че мъжът, облякъл пуловер от мерино, като този на LUCA D'ALTIERI, няма да усети дискомфорта на изпотяването и прекалената топлина през зимата.