Автор
Цвета Герчева

Зад кулисите на Sofiа Fahion Week - красота, суматоха и вкусотии

Изчезнали обувки. Забравено червило. Объркана прическа. Суматохата зад кулисите на Sofia Fashion Week понякога е пълна. Минути преди да започнат дефилетата от дългоочакваната модна седмица, надничам в забранените стаички зад сцената, за да попия от атмосферата на този така любим мой момент - предстартовата треска. Божествено красиви жени се разхождат енергично в търсене на свободен стилист, организаторите следят строго дали всичко се прави добре и навреме, а моделите... истината е, че та са притеснени, леко нервни и вечно гладни.

Какво ще стане, обаче, ако вляза в бекстейджа с нещо наистина вкусно? Решавам да проверя и смело нахълтвам! Провеждам този изкусителен експеримент напълно под прикритие. По пътя към залата, в която ще се състоят дефилетата съм взела богат сандвич от Domino's и едно наистина вкусно шоколадово суфле.


То е още топло, когато сядам да си поговоря с гримьорите. Изваждам го от чантата си и с наслада опитвам от горещото какаово сърце на този така вкусен десерт на Domino's.
Наоколо ухае на шоколад. След секунда чифт гладни очи прихващат аромата. Разбира се, веднага ме питат какво хапвам :)


Всъщност, наоколо е царството на модата, най-стилните дрехи висят окачени по щендерите, момичетата приготвят последните детайли по облеклата, отново мерят обувките, а уханието на шоколад нажежава обстановката допълнително.


Някои от моделите излизат от бекстейджа за бързи снимки преди старта на поредното ревю, после отново бързо се прибират да чакат своя ред да се появят на котешката пътечка.


Когато стартът е даден, най-доволни са гримьорите. Те си отдъхват уморени, подреждат красивите си помади и посядат да хапнат нещо мъничко, преди да си тръгнат.
Разбира се, поръчваме още няколко сандвича Domino's - обвинена съм в почти всички грехове, задето нахълтах с вкусотии в бекстейджа.


След финала на поредното ревю сядаме да си поговорим с хората "зад кадър". Напрежението вече е спаднало, публиката аплодира екипната работа на всички зад кулисите, а героите са хем щастливи, хем много уморени. Докато хапваме с удоволствие (междувременно сме звъннали в Domino's и сме поръчали и няколко чоко пая с Nutella), с момичетата зад кулисите си говорим за цената на красотата и за щастието. "Знаеш ли, Цвети, понякога просто ми се иска да вярвам, че един ден мъжете ще могат да виждат не само външността, но и сърцата на жените", казва ми една от топ красавиците, докато сваля роклята си, а аз просто не знам какво да й отговоря. Тя трие енергично грима, връзва небрежно косата си, обува стари кецове и тръгва към метрото. "Хайде, време е принцесата да се върне обратно в реалността", казва тя, докато облизва последните капки Nutella от чоко пая си и изчезва през вратата.
А аз стоя и си мисля, колко ли смелост се изисква да умееш да живееш и в двата свята, без единия да пречи на самочувствието ти, а другият - на името ти. Да, има жени, които го могат. Те обичат вкусната храна и не ги е срам да си тръгнат след ревюто с метро. Обичам такива жени просто. Затова ви разказвам тази история.