Няма абсолютно никакво съмнение: Коледа е моето любимо време в годината.

Обожавам светлините и декорациите. Обичам музиката, песните, сладникавите коледни филми. С удоволствие пазарувам подаръци за семейството и приятелите. Обичам храната. Но най-вече обичам тази енергия на „сближаване“ и любов, която Коледа носи в себе си.

Сякаш с някаква магия се освобождаваме от болката, гнева и безсилието и просто си позволяваме да бъдем благодарни и да обичаме, да бъдем добри и да вярваме в чудеса, позволяваме си да спрем за момент и да се обърнем назад към корените и към семейството.

Обожавам този семеен празник до такава степен, че се стремя да си го създам прекрасен още в началото на Декември и да си живея така - в празника цял месец. Точно по тази причина още в първия ден на последния месец украсявам къщата, а след това бързам да я напълня и с аромати, защото именно те са най-силната форма на спомен.

Вкусният аромат на карамелизирани пуканки, например, ми действа безотказно като машина на времето, която незабавно ме пренася от най-оживената софийска улица в кухнята на баба. Баба отдавна я няма, но разтопеният карамел по Коледа винаги ми напомня за нея. В кухнята на мама пък през декември мирише на канела заради безумно вкусния тиквен пай, с който продължава и днес да ни изкушава. В моята, откакто ги има децата, ухае на джинджифил, заради традиционните коледни сладки, които заформям още в началото на декември.



Преди около 10 години се влюбих в печенето и декорирането на фигурки с джинджифил и оттогава Коледата у дома не минава без тези очарователни, ароматни, старомодни бисквитки. Задължителните елементи за създаването на този коледен спомен са няколко: брашно (2 1/2 чаена чаша), половин пакетче масло - и тъй като не правя компромис с качеството, избирам Lurpak: добрата храна и добрите коледни спомени заслужават само най-доброто; добавям и 1 яйце, 2/3 чаена чаша мед, 1/2 чаена лъжица хлебна сода, 1 чаена лъжица джинджифил, 1/2 чаена лъжица канела, 1 чаена лъжица бакпулвер.



Рецептата за джинджифилови бисквити е лесна и много икономична, от една доза съставки получавате поне 30 броя бисквити.

Първата стъпка от рецептата за джинджифилови бисквити е пресяването на брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата. Междувременно слагате маслото Lurpak и меда да се разтопят на водна баня.

Разбивате изстиналото разтопено масло Lurpak с меда и яйцето и към тази течна смес добавяте сместа с брашното малко по малко. Получава се маслено тесто. Масленото джинджифилово тесто разточвате на блат около 3 мм и изрязвате джинджифиловите бисквити с желаната от вас форма, с формичките за сладки, с които разполагате.


Нареждате джинджифиловите сладки в голяма тава (например в тавата на фурната), в която предварително сте поставили хартия за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за 7-8- минути, докато леко се зачервят.

За украса може да ползвате всичко, за което се сетите! След като сладките са вече изпечени пристъпвате към украсата. Приготвянето на бяла глазура от разбити белтъци и пресята пудра захар е много лесно и може би най-бързият вариант за украса (1 белтък, 1 чаена чаша пудра захар, ч. кафела лъжичка лимонов сок). Ако към бялата глазура добавите и капка сладкарска боя, може и да оцветите глазурата (примерно зелена). След като намажете сладките с глазурата ги оставете за час-два, за да стегне добре. За да станат шарени вашите джинджифилови сладки докато глазурата е още мека може да поръсите с готови шарени захарни пръчици и формички. Малките дупчици, през които минава панделката се правят с разглобен празен химикал, преди да сложите бисквитите да се пекат.


Домашно приготвените коледни сладки са не само много вкусни и подходящи както за десерт в Коледното меню, така и за допълнение към всяка чаша топло кафе, чай или мляко, те са и чудесна идея за коледен подарък, с който да зарадвате близките и приятелите си.
А ароматът им създава усещане за домашен уют и топлина, създава незабравим детски спомен! Опитайте!


(в материала има продуктово позициониране)