Наближава Коледа - един от най-светлите, но и най-топлите, и най-вкусни празници. Във въздуха се носи аромат на борови връхчета, канела, карамфил и печени вкусотийки. Затова днес ви предлагаме тази специална рецепта - за уникален коледен щолен.


Необходими продукти:

250 г бяло брашно
17 г мая
120 г масло Lurpak® Slightly Salted
28 г захар
25 г марципан
75 мл прясно мляко
200 г стафиди
25 мл ром
50 гзахаросани лимонови корички
13 г захаросани портокалови корички
75 г печен бадем
щипка сол
пудра захар

Подправки за щолена:
1 г канела
1 г карамфил
1 г индийско орехче
1 г кардамон
1.5 г ванилия
0.5 г анасон
прясно изцеден сок лимон



Приготовление:

Всички съставки трябва да бъдат извадени и оставени на стайна температура за около 30 мин.

Смесете 75 г брашно, маята, 3 г захар и 50 мл прясно мляко, разбъркайте добре и оставете маята да се активира за около 20-30 минути.

В купа смесете 100 г масло Lurpak® Slightly Salted, марципана, щипка сол, всички подправки за щолена и останалата захар. Разбъркайте добре и оставете сместа за около 2 минути.

След като маята се е активирала добавете сместа с маслото и марципана и разбъркайте добре с помощта на миксер. Започнете да добавяте постепенно останалото брашно и прясно мляко. Важно е да не прекалите с разбъркването, за да може тестото да остане меко и пухкаво. Бъркайте не повече от 3 минути на висока скорост. Ако ще използвате правоъгълна метална форма за кекс/руло, тестото може да остане меко и пухкаво, ако нямате метална форма и ще го оформяте на ръка, бъркайте тестото още малко, за да стане по-стегнато.

Оставете тестото да почива около 35 минути.

Накиснете стафидите в рома.

Смесете в купа захаросаните плодове, накиснатите стафиди с рома и печените бадеми. Оставете ги за минута да смесят вкусовете и ароматите си.

След това ги добавете към тестото и ги омесете с тестото, така че да се разпределят равномерно.

Ако използвате правоъгълна метална форма за кекс/руло, просто поставете тестото вътре. Ако нямате форма, разстелете тестото като блат за пица с помощта на ръцете си и след това го навийте на руло и го поставете в тава.

Печете на 200 градуса за около 45-50 минути или докато тестото придобие кафеникаво златист цвят. Разтопете останалите 20 г масло Lurpak® Slightly Salted.

След като щолена се изпече го намажете с разтопеното масло. Изчакайте 10 минути и отново намажете с разтопеното масло. След това поръсете обилно с пудра захар.

Оставете сладкиша да изстине и след това поръсете още веднъж с пудра захар преди сервиране.

(в материала има продуктово позициониране)