Ето че вече най-топлият, уютен и светъл празник, Коледа, е на прага ни! Време е за споделени мигове с любимите хора, домашна, празнична атмосфера и разбира се, за вкусни изкушения! Днес ви предлагаме ароматен коледен венец със сирене чедър, а магията е в истинското, висококачествено масло Lurpak. А сега да запретнем ръкави и да видим какво ще ни е необходимо за приготовлението:

Продукти за 15 порции/ два венеца:

110 g охладено масло Lurpak
450 g брашно с набухвател
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. ситно нарязан свеж розмарин
300 g настърган зрял чедър
1 голямо яйце
200 ml мляко
малко прясно мляко за намазване
шепа маслини за декорация
2-3 стръка пресен розмарин за декорация

Приготовление:
1. Загрейте фурната на 220°C (200°C за фурни с вентилатор). Покрийте две големи тави с хартия за печене. Нарежете маслото на кубчета.
2. Пресейте брашното заедно със солта в голяма купа. Сложете ситно нарязания розмарин и разбъркайте.
3. Добавете кубчетата масло към пресятото брашно и с помощта на пръстите на ръцете втрийте в брашнената смес, докато се получат маслени трохи. След това добавете 3/4 от настъргания чедър и отново разбъркайте.
4. Разбийте яйцето с млякото в отделна купа и ги прибавете към маслените трохи. Разбъркайте тестото с ръка докато съставките се смесят и го прехвърлете върху набрашнен плот. Месете го за няколко минути с ръце, докато омекне.
5. Разточете тестото до дебелина от 3 cm и изрежете от него кръгчета с диаметър 3-4 cm. Ще са ви необходими около 30 кръгчета за оформянето на двата венеца или 15-16 за оформянето на един. Подредете половината кръгчета в едната тава, останалите във втората тава като кръгчетата трябва леко да се застъпват, така че да оформят венец.
6. След като подготвите венците, намажете повърхностите им с мляко с помощта на силиконова четка и поръсете с остатъка от чедъра. Печете около 12-15 минути или докато се надигнат и станат златисти.
7. Оставете да се охладят за няколко минути и гарнирайте с пресен розмарин, маслини и купичка масло Lurpak. Voilà!


(в материала има продуктово позициониране)