Останаха броени дни до Коледа и сме сигурни, че празничното настроение вече ви е завладяло. А какво по-хубаво от това домът ви да ухае на домашно изпечени коледни сладки? С тази бърза и лесна рецепта ще постигнете неповторима тържествена атмосфера.

Продукти за 24 сладки:
200 g меко масло Lurpak®
350 g брашно, плюс допълнително за поръсване
300 g пудра захар
150 g захар
жълтък от едно яйце
1 ч.л. ванилов екстракт
2-3 с.л. лимонов сок
пош за декорацията



Приготовление:
1. Загрейте фурната на 180ºC (160ºC за фурни с вентилатор).
2. В голяма купа с помощта на миксер, разбийте маслото Lurpak® и захарта до получаване на въздушна и пухкава смес.
3. Добавете жълтъка и ваниловия екстракт и отново разбъркайте добре. Накрая добавете брашното и бъркайте докато се получи тесто. Ако полученото тесто е твърде лепкаво, може да се добави още малко брашно.
4. Сложете тестото върху набрашнена повърхност и разстелете с помощта на точилка докато стане с дебелина около половин сантиметър.
5. С помощта на формички за сладки във форми по ваш избор, изрежете тестото и поставете получените сладки в тава, покрита с хартия за печене. Повторете стъпките с цялото тесто и оставете изрязаните сладки в хладилник за 30 минути.
6. След като сладките се охладят ги изпечете за 8-12 минути във вече загрятата фурна на 180 градуса. Печете до получаване на златист загар по краищата. При готовност ги оставете да се охладят извън фурната, преди да пристъпите към декорацията.
7. За приготвянето на глазурата: пресейте пудрата захар в купа, добавете лимоновия сок и бъркайте с бъркалка до получаването на гъста хомогенна смес. Ако е необходимо, може да добавите още лимонов сок.
8. Изсипете захарната смес в пош и декорирайте повърхността на сладките по ваш вкус и идея.
9. Изчакайте глазурата да стегне и след това аранжирайте сладките в празничен поднос.

(в материала има продуктово позициониране)