Автор
Woman.bg

Коледно „пънче“ с мандарини, шоколад и карамелизирани лешници

Днешната рецепта е за вкусен десерт, представляващ перфектния завършек на коледната трапеза.

Време за приготвяне: 1 час
Брой порции: 6 бр.

Продукти за шоколадовия блат:

4 големи яйца
100 g захар
65 g брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
50 g какао на прах
Настърганата кора на 1 мандарина

Продукти за шоколадовия маслен крем:

50 g черен шоколад (70%)
100 g меко масло Lurpak
200 g пудра захар
1 с. л. ванилов екстракт
Прясно мляко за омекотяване на крема, ако е необходимо

За шоколадовия ганаш:

300 ml сметана
300 g черен шоколад (30-40%), начупен на малки парченца
За лешниковата пралина:
300 g захар
100 g обелени, леко запечени лешници
Черен шоколад за настъргване върху завършения сладкиш

Приготовление:

Фурната се наgява на 200°С. Правоъгълна форма за печене (23/33 см) се покрива с хартия за печене.

В голяма купа се разбиват с помощта на миксер яйцата със захарта за около 5 минути, или докато станат пухкави и светли.

Брашното, бакпулверът и какаото се пресяват и се добавят в яйчената смес. Разбърква се внимателно с шпатула, за да не спаднат разбитите яйца. Добавя се и настърганата кора на мандарина. Разбърква се още веднъж и сместа се излива в подготвената тава. Изравнява се и се пече около 10 минути, или докато блатът стане леко твърд и пружиниращ при натиск с ръка.

Хартия за печене със същият размер като тавата се слага на работния плот и се поръсва с какао. Върху нея се обръща изпеченият блат. Хартията, с която е печен, се отстранява и се навива с помощта на долната хартия на стегнато руло, като се започва от по-късата страна. Блатът се оставя така, докато се охлади напълно.

Междувременно се приготвя ганашът, като за целта сметаната се нагрява, но без да завира. Отстранява се от котлона и към нея се добавя натрошения шоколад. Разбърква се и се оставя настрана да се охлади.

За да се приготви масленият крем, шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади леко. През това време се разбива маслото с миксер, докато стане меко и пухкаво. По малко започва да се добавя пудра захарта, като се бърка непрекъснато, докато се поеме изцяло от маслото. Добавя се и разтопеният шоколад. Разбърква се и, ако кремът е много гъст и стегнат, може да се добавят няколко лъжици прясно мляко, за да се отпусне.

За да се приготви лешниковата пралина, първо се намазва с олио една тава. В сух тиган се слага захарта и се нагрява, без да се бърка с нищо, докато се разтопи и стане златисто-кафява. Добавят се лешниците, тиганът се разклаща така, че да се покрият лешниците със захарта, но отново без да се бърка с каквито и да е прибори и след това сместа се изсипва върху намазнената тава. Оставя се да се охлади и да се втвърди напълно и след това се натрошава с точилка.

За да се сглоби рулото, блатът се развива внимателно, намазва се с масления крем и се навива отново. Двата края на рулото се изрязват, за да има хубав вид, и десертът се поставя в чиня за сервиране. Рулото се намазва отгоре с шоколадовия ганаш, с помощта на шпатула, поръсва се с натрошената лешникова пралина и с настърган шоколад.

(в материала има продуктово позициониране)