Автор
Цвета Герчева

Наръчник по оцеляване във времена на криза: Да кажем "Наздраве" на живота и да си пожелаем обич

След два месеца вкъщи е време за равносметка. Извънредното положение свърши и макар мерките да остават, ние сякаш си казахме - "Хайде - време е да се върнем към нормалния си живот.".

Защото ако има нещо, което със сигурност продължава - то това е промяната. За времето, прекарано в изолация се научихме да ценим повече приятелите си, чистия въздух, слънцето и свободата си.

И понеже вече да излезеш на излет в планината е възможно - аз ви предлагам един бърз наръчник по справяне с лошото настроение. Това са моите тайни стъпки към радостта от живота. Боря се за нея всеки ден и не отстъпвам и крачка встрани. Защото вярвам, че понякога да намериш радост не е мисия невъзможна. Просто трябва да се огледаш около себе си. И така - ето моят наръчник за справяне с депресията след самоизолация в три основни стъпки.

Стъпка 1 - Отворете картата на телефона и си изберете посока

Аз го правя така: отварям Google maps, поглеждам какво интересно има наоколо, паля колата и отивам. И не - не приемам извинения от рода на: "Ама аз не ги знам тези маршрути" или "Как се сещаш, аз никога няма да се сетя". Не приемам тези думи!

Отворете картата и погледнете терена. Огледайте планините около София например. Има приказни места, на които спокойно можете да се изгубите даже и без компания. Трънското ждрело, селата по границата със Сърбия ( на 45 минути с кола от София са, не ми обяснявайте, че са далече), куп водопади (сега е моментът да ги посетите - приказни са) или пък добрият стар язовир Искър, който съвсем в началото си има няколко супер готини пясъчни плажа.

И понеже аз съм заклет на фен на планината - днес решавам да мръдна до Мальовица. На час и половина от центъра на София е и в момента там цъфтят приказни поляни с минзухари. И за разлика от Витоша - все още има наистина много сняг.

Стъпка 2 - пригответе кошница с няколко вкусотии

Добрата подготовка означава добро прекарване. Това важи не само за планината, но и за живота като цяло, съгласни сте, нали?

Моят съвет към вас: вземете една кошница, сложете малко сирена (аз съм фен на Havarti на Arla - откакто го открих, купувам много често), сложете две чаши и бутилка вино и поемете в непозната посока. Изгубете се в тази красива България. Позволете си да бъдете приключенци. Излезте от града, за да видите лилавите минзухари - цъфтят само през тази седмица и само веднъж годишно.

Когато подготвям кошница за пикник, обикновено слагам няколко твърди сирена (тези на Arla са много подходящи защото освен, че наистина са качествени, са и в опаковки, които ги запазват свежи.)

Слагам една ябълка, малко морковчета и нарязана чушка, една, две кутийки крема сирене и хапвам моркови и крема сирене директно от кутийката - просто ползвам зеленчуците вместо прибори.

Стъпка 3 - доброто вино и добрата храна правят живота по-щастлив

Ако има нещо, с което не бива да се прави компромис - то това е добрата храна. Отношението ви към храната, показва какъв човек сте всъщност. Винаги, когато избирате какво да вземете от магазина, трябва да се обърнете към вашето по-добро, по-изискващо и по-качествено "Аз".

Когато купувам крема сирене, залагам на Arla, защото е приготвено само от свежо мляко, сметана, сол и закваска. А когато отворя капачето, мога сама да се убедя че сиренето е без каквито и да е стабилизатори и сгъстители, защото то отделя цвик - доказателството, че е истинско.

*Когато в живота ви настъпи криза, следвайте тези 3 стъпки. Изберете хубав маршрут, вземете нещо вкусно за хапване, обърнете се към хоризонта и си кажете "Наздраве". Не е трудно да си пожелаем щастие. Просто трябва да го искаме, това е!

(в материала има продуктово позициониране)