Автор
Woman.bg

Насладете се на коледен венец със сирене чедър и розмарин

Днес ви представяме рецепта за приготвянето на ястие, което не само е истинска наслада за небцето, но и ще покани коледното настроение в дома ви.

Време за приготвяне: 35 мин.
Брой порции: 15 бр.

Продукти:

450 g брашно
3 с. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
2 ч. л. ситно нарязан пресен розмарин
110 g студено масло Lurpak, нарязано на кубчета
300 g настърган зрял чедър
1 яйце
200 ml мляко + за намазване
Стръкчета розмарин и маслини за сервиране

Приготовление:

Фурната се нагрява на 220°С. 2 големи тави се покриват с хартия за печене.

Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера в голяма купа. Слага се и розмаринът и се разбърква. Добавят се кубчетата масло и се с помощта на пръстите на ръцете маслото се втрива в брашнената смес, докато се получат маслени трохи. Добавя се ¾ от настъргания чедър.

Яйцето се разбива с млякото и се прибавя към маслените трохи. Обърква се бързо с шпатула и тестото се прехвърля върху набрашнен плот. Омесва се за няколко минути с ръце, докато се получи меко тесто.

Тестото се разточва до дебелина от 3 см и от него се изрязват кръгчета с диаметър 3-4 см, които се подреждат в едната тава за печена във формата на кръг, плътно едно до друго. Необходими са около 15-16 кръгчета, за да оформите единия венец. Останалите подредете по същия начин във втората тава. При изрязване на къгчетата избягвайте да въртите формата, за да не слепват краищата, което ще попречи да се надигнат при печенето.

След като се подготвят венците, намазват се с мляко и се поръсват с останалото сирене. Пекат се около 12-15 минути, или докато се надигнат и станат златисти. Охлаждат се леко и се сервират поръсени с пресен розмарин, маслини и купичка леко осолено масло за мазане Lurpak.

(в материала има продуктово позициониране)