Уханието на италианския коледен сладкиш Панетоне е истинска магия, а когато той е домашно приготвен не и без ключовата намеса на масло Lurpak®, празникът става незабравим!

Продукти:

160 г масло Lurpak®
275 - 325 г брашно
4 яйцa
60 г захар
100 мл топла вода
50 г мая
1 бр. ванилова шушулка
настъргана кора от лимон
1/2 ч.л. сол
70 г захаросани портокалови корички
70 г стафиди
50 г филирани бадеми



Приготовление:

1. Смесете топлата вода, маята и 1 супена лъжица захар. Оставете маята да се активира до получаване на пяна, около 15 минути.

2. В друга купа разбъркайте с помощта на миксер 3 яйца, ванилия, лимоновата кора, сол и останалото количество захар до получаване на въздушна и стегната смес. Добавете сместа с маята и отново разбъркайте.

3. В касерола разтопете маслото Lurpak®.

4. Добавете към яйчената смес половината от брашното малко по малко. След това добавете и разтопеното масло. Разбъркайте добре с помощта на дървена лъжица и добавяйте брашно, докато оформите тестото. Може да не се нуждаете от цялото количество брашно. Тестото не трябва да бъде нито твърде лепкаво, нито сухо.

5. Месете с ръце тестото за около 10 минути, докато стане меко и еластично.

6. След това го поставете в купа, намазнена с малко олио. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втасва на топло място за около час.

7. Оформете втасалото тесто в кваратна форма с помощта на ръцете си. Поръсете с портокаловатите корички и стафиди, размесете малко, за да се разпределят равномерно. Покрийте тестото отново с кърпа и го оставете да втасва още 30 минути.

8. Включете фурната на 180 градуса. Намазнете формата за Панетоне с масло. Разбийте в купа 1 яйце.

9. Внимателно прехвърлете тестото във формата, намажете го с разбитото яйце и го поръсете с филираните бадеми.

10. Сложете да се пече, като го оставите да се надигне до достигане на двойна големина. След този момент печете още 35 минути.

11. Изключете фурната и оставете сладкиша да изстине в нея.

12. След това нарежете и сервирайте с напитка по избор.

(в материала има продуктово позициониране)