Печено свинско с пикантно пържено червено зеле - уау! Звучи страхотно, а вкусът на това ястие е просто неописуем! Истински кулинарен шедьовър, който ще направи дните у дома още по-незабравими и уютни:

Приготвяне: 2 ч. и 35 мин.
Брой порции: 6

ОТ КАКВО ИМАШ НУЖДА
За пикантното зеле:
1 червена зелка, ситно настъргана
2 дафинови листа
4 зрънца звездовиден анасон.
сокът и кората на 3 портокала
100 ml вода
50 g захар
50 ml червен винен оцет
50 g масло Lurpak, студено

За свинското:
1.5 кг обезкостен свински бут с кожа
2 с.л. морска кол
1 връзка градински чай (само листата)
кората на два лимона

КАК ДА ПРИГОТВИШ

1. За да приготвиш пърженото червено зеле, постави всички съставки в голяма касерола. Остави да кипне и готви за около 30 мин. на ниска температура, докато зелето омекне. Накрая добави студеното масло и бъркай, докато се разтопи. По този начин ще сгъстиш останалите сосове и ще направиш зелето лъскаво.

2. За да приготвиш свинското, постави цялото бутче в голяма тава за печене. Подсуши кожата с кухненска хартия и се увери, че е напълно суха. Натъркай я с 1 с.л. морска сол, покрий с фолио и остави на стайна температура за 30 мин.

3. Загрей фурната на 240ºC (220ºC за фурни с вентилатор).

4. След 30 минути изсуши кожата на бутчето отново и натъркай с останалата морска сол.

6. Постави го в предварително загрятата фурна и печи за около 45 минути.

7. Подправи бутчето с нарязаните листа градински чай и настърганата лимонена кора. Намали фурната на 180ºC и върни свинското да се пече за още час.

8. Извади от фурната, като провериш дали е напълно готово, и остави да отпочине за поне 10 минути. Поднеси печеното свинско с гарнитура от пържено червено зеле. Voilà!

(в материала има продуктово позициониране)