Предлагаме ви тази рецепта за вкусно и неустоимо кулинарно изкушение, за да превърнем деня ви в истински празник!

Продукти за 2 порции:


За палачинките:
4 яйца
50 мл прясно мляко
60 g брашно
50 g захар
1 ч.л. сода
1 ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
слънчогледово олио



За украсата:
1 бр. крема сирене Castello ананас и бадеми
3-6 ягоди
2 шепи боровинки
1 ч.л. пудра захар
свежи листа мента

Приготовление:

Разделете жълтъците от белтъците. Сложете белтъците в купа в хладилник да се охладят за около 20 минути.

Разбийте жълтъците, прясното мляко и ваниловия екстракт в купа.

Добавете в купата с жълтъците сухите съставки – брашно, сода и сол и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес.

Извадете белтъците от хладилника. Пригответе си готварски миксер и започнете да ги разбивате с него. Когато станат снежно бели, добавете малко по малко захарта и продължавайте да бъркате. Белтъците са готови, когато започнат да се сгъстяват и да образуват връхче при изваждането на бъркалките на миксера.

Сложете едната половина от белтъците в сместа с жълтъците. Разбъркайте леко и внимателно без сила с помощта на бъркалка за яйца. След това добавете и останалата част от белтъците. Разбъркайте отново внимателно.

Загрейте слънчогледово олио в тиган с незалепващо покритие и с капак на ниска температура.

Добавете в тигана по една супена лъжица от сместа за толкова палачинки, колкото позволява размера му. Когато сместа започне да се готви и да стяга, добавете отгоре още една лъжица. Направете стъпката още веднъж, за да стане палачинката по-висока.

После добавете една супена лъжица вода между палачинките в тигана и затворете капака, за да се готвят на пара. Палачинките ще започнат да се повдигат и да стават пухкави.

След около 2 минути отворете капака и добавете още една лъжица смес върху всяка от палачинките. Затворете отново капака и гответе около 4-5 минути.

След това обърнете палачинките внимателно. Те би трябвало да са все още сурови и да се поклащат като желе. След като ги обърнете печете още около 4-5 минути.

Когато палачинките са готови е време за добавяне на украсата. Нарежете ягодите на тънки парчета, а боровинките на половинки. Нарежете и крема сиренето Castello ананас и бадеми.

Подредете палачинките в чиния и ги украсете с парчетата крема сирене Castello ананас и бадеми и нарязаните ягоди и боровинки. Поръсете отгоре с пудра захар и свежи листа мента.

(в материала има продуктово позициониране)