Автор
Цвета Герчева

Трикове за вкусно щастие. Ето някои тайни списъци на перфектната домакиня

В кухнята има някои малки тайни, които с времето съм научила от големите домакини. Като по-млада ми отнемаше половин ден да измисля какво да направя за вечеря, когато чаках приятели на гости. После ми отнемаше още толкова да напазарувам, да занеса продуктите до вкъщи, да разопаковам, да подредя хладиника, да сготвя, после да разтребя... Това водеше до няколко вида "катасрофи", които си спомням все още много ясно. Първо - в офиса всичко оставаше за следвашия ден, защото кой ще ти мисли за работа, като се опитваш да оцелееш между карамелизирано телешко и ребра с млечен сос? Няма как, повярвайте ми. На второ място - често купувах толква много излишни неща, че това водеше до финансов седмичен колапс. На трето място - половината ми ден отиваше в готвене, чистене, претопляне на храната, досипване на сосове, които все ставаха или по-редки, или по-гъсти, но почти никога "както трябва по рецепта", и накрая в най-изморения си вид чувах някой да казва: "Е, беше страхотно, но нямаше нужда чак толкова да готвиш. Ние дойдохме просто да се видим."

"Дайте ми един револвер със сребърни патрони, за да се гръмна веднага", мислех си традиционно аз, докато се борех после с купищата съдове и гузната съвест, че днес изобщо не съм обърнала внимание на работата.

Защо ви разказвам за тези години ли? Първо, за да си призная, че, да - бях много непрактична домакиня. Второ, за да ви споделя какво научих за добрата храна, добрата компания и доброто прекарване. А именно:

Не е нужно да прекарваш 4 часа в кухнята

Как си предствяте перфектаната домакиня? С прическа, от която се носи лек аромат на пилешка супа, или като ведро, отпочинало момиче, готово да обърне истински и емоционало внимание на гостите си, което ухае на новия Dior? Вижте, няма да крия - аз предпочитам да съм от вторите. Именно затова да поканя приятели вкъщи означава да съм отпочинала, в добро настроение, отделила не повече от 30 минути за подготовка и не на последно място - решена да изненада даже себе си с някоя салата по рецепта "Сложих, каквото имаше в хладилника".

Да прекарам 4 часа в кухнята е страхотно удоволствие, но предпочитам да бъде в някой много спокоен ден, в който с любимия пием вино от обяд и готвим, колкото да си намираме работа и двамата в кухнята. Обикновено сме се нахранили, преди да е станала изобщо готова храната. Но какво пък, нека някой не каже, че не обичам да готвя!

Чували ли сте за капсулен гардероб? Аз ви предлагам специална "капсулна" кухня!

Всички сме чували за т.н. капсулен гардероб. С две думи - това са едни 20 дрехи, които можеш да комбинираш така, че 2 месеца да изглеждаш сякаш си с различен аутфит всеки ден. Няколко бели и черни фланелки, тъмен панталон, къса рокля, джинс и палто в екрю. Капсулният гардероб е нещо, което много харесвам, защото важи правилото - високо качество на материите и малко, но стилни дрехи.

Наскоро пренесох тази максима и за кухнята вкъщи. Това означава няколко много важни правила, които спазвам винаги: ако открехнете вратата на моя хладилник, там ще намерите прилична селекция сирена - не по-малко от 4, 5 вида. През последните години купувам главно Castello, защото съм влюбена в техния истински млечен вкус. Носят ми голям спектър от вкусови преживявания, имат уникална форма - Halfmoon или Ring и често можеш да намериш сирене с неочакван пълнеж и подправки. С две думи селекцията им от синьо, камембер, меко бри, любимото ми хаварти и още куп сирена си заслужава. Произведени са в Дания от 100% свежо прясно мляко, стандарт, на който вярвам и се доверявам.

Тайният списък

И така - в моята специална "капсулна" кухня има винаги вино, добри сирена, ядки, малко зелена салата, черен шоколад и плодове. Това е всичко, от което имате нужда, ако ви предстои:

*Романтична вечеря

*Ако очкавате тъщата на гости

*Ако искате да поканите приятели на по чаша вино след работа вкъщи

*Ако чакате президента на републиката на вечеря

*Ако искате да останете една вечер насаме със себе си и нямате търпение да изпиете 2 чаши вино пред телевизора

Списъкът е дълъг, но капсулната кухня носи своето неповторимо очарование, защото съдържа съставки, които могат да изтраят няколко седмици, с тях можете да направите десетки различни комбинации, и от мен да знаете: една добре декорирана дъска с ядки, плодове и сирена, и чаша вино е всичко, от което се нуждаете. За да се отървете от пазаруването като обезумели, в момента, в който се окаже, че някой идва на гости, аз ви съветвам регулярно да попълвате запасите си от добри сирена (Пробвайте Castello, ако още не сте), вино и разни малки вкусотии за радост на небцето - малко чипс от кокос, фурми, бадеми в черен шоколад... Малки глезотии, които допълват идеално вашата строга капсулна колекция в кухнята. Приемете ги като екстравагантни "аксеосоари" към вечерята и ще можете наистина да блеснете пред гостите. Е, има някои трикове при сервирането. Отнемат минути да се направят, а ефектът е "Уау". Например, направете джинджифилови бисквитки със синьо сирене, малко мед и парченце мандаринка. Звучи много коледно, нали?

Отнема около 5 минути, а гостите са приятно изненадани. А какво ще кажете да замените хляба за един специален вид сандвичи с ябълка?

Много лесна и бърза рецепта: Нарежете ябълката на кръгчета, премахнете семената в средата, после сложете няколко кубчета лед в купа с вода, добавете малко лимонов сок и накиснете парченцата ябълки за 10 минути. Това ще ги направи свежи и хрупкави. Извадете ги, подсушете на домакинска хартия, добавете парче меко сирене, ядки (може орехче), щипка мента или стръкче мащерка и сервирайте. Разбира се, че ще впечатлите гостите, идеята е страхотна, няма нужда да се чудите дали ще се получи.

А ако искате просто една чиния изкушение? Предлагам ви да имате винаги във вашата "капсулна" кухня пакетче сушени кайсии и малко синьо сирене. След това всичко е въпрос на декорация и фантазия.

Забъркайте малко мед, капка ром и щипка захар в тигана, добавете бадеми, орех и ако искате лешник, оставете ги да се стоплят добре и да поемат от "соса", после залейте плато натрошени небрежно парченца синьо сирене и воала - вие имате уникална вечеря. Кой каза, че прическата ви трябва да ухае на пилешка супа, за да ви признаят за добра домакиня?

И за финал - една мантра за мотивация в кухнята. Не забравяйте, че сгрешените рецепти понякога са най-добрите рецепти. Ако сте забравили да вземете крекери за платото със сирена за гостите, защо не напълните малко фурми. Стига ви да имате кутия от сладките изкушения с ориенталски вкус, малко синьо сирене, една круша и шепа орехи. Изпечете ги на предварително загрят тиган (много е важно да стоплите и запечете, не да изгорите орехите), нарежете крушата на малки парченца, отделете стръкче мащерка (все още не е паднал сняг и може да се намери и дива мащерка) и сте готови.

Изводът: Бъдете новатори, усетете голямото удоволствие от малките хапки

Големият вкус понякога се крие в малките чинии, не го забравяйте. Организиарйте своята "капсулна" кухня по свой вкус, не правете компромис с качеството, заредете достатъчно Castello сирена, наслаждавайте се на всеки един момент с приятели и не забравяйте - дали ухаете на Dior, или на пилешка супа - важното е да посрещате живота си с усмивка в огледалото. Така винаги срещу себе си ще имате една ведра личност, която ви гледа с радост и любов. Не забравяйте, че това е единствената рецепта за щастие, която не можете никога да объркате.

Следвайте я стриктно. Застанете пред огледалото, дайте най-страхотната си усмивка и... направете планове за гости, коледно парти, приключение или за нова любов. Хубавите неща очакват да ги "случите" в живота си. Те рядко идват сами - помогнете им да бъдат част от спомените ви. Пожелайте ги и ги поканете в ежедневието ви. И нека да е вкусно. Ама много вкусно, моля!

(в материала има продуктово позициониране)