Едно от най-вкусните изкушения на великденската трапеза безспорно е козунакът. Знаете как ухае, нали? Неустоимо! Е, ние имаме най-добрата рецепта и сега я споделяме с вас. За вкусни и светли празници.

Време за приготвяне: 4 ч

Продукти за 2 бр. сладкиша

За тестото:
250 мл хладко прясно мляко
1 г суха мая, смесена с чаена лъжица пудра захар
250 г масло Lurpak® Unsalted, студено и нарязано на кубчета
850 г брашно
200 г пудра захар
4 яйца
сока на един портокал
10 г смлени бадеми
щипка сол (10 г)
1 ч.л. ванилов екстракт

За топинга:
1 яйце
филирани бадеми

Приготовление:
• Смесете маята и пудрата захар с 50 мл от прясното мляко и оставете настрана за 15 минути, за да се активира маята.
• Добавете кубчетата масло в брашното и с втриващи движения на пръстите смесете двете съставки до получаването на трохи. Добавете сока от портокала, пудрата захар, смлените бадеми, щипка сол и разбъркайте добре.
• Разбийте в купа 4 яйца и добавете към тях останалото прясно мляко и отново разбийте.
• След това смесете течните съставки, маята с млякото и сместа с брашното и разбъркайте добре до получаването на тесто.
• Оставете го да втасва 2-3 часа или докато удвои размера си.
• След като тестото втаса го сложете на набрашнена повърхност. Разделете го на 6 равни части.
• Вземете три от парчетата, разпънете ги на фитили с ръце и ги оплетете на плитка. Повторете стъпките с останалите три парчета тесто.
• Поставете всеки един от сладкишите в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги да почиват за около 1 час на топло място.
• След това ги намажете с разбито яйце и поръсете с филирани бадеми.
• Печете за около 25 минути във фурна, загрята на 200°C или 180° с вентилатор.
• Когато сладкишите са готови, ги оставете да се охладят преди да ги сервирате.

Съвети:
• Уверете се, че ползвате студено масло, за да може да го смесите правилно с брашното и да се получат трохи.
• За да се получат добре плитките на сладкишите започнете оплитането от центъра навън.
• Оставете сладкиша да почива на метална решетка поне 20 минути преди да пристъпите към рязане. Това е необходимо тъй като сладкиша продължава да се „пече“ и след като е изваден от фурната, тъй като е още топъл.

(в материала има продуктово позициониране)