Знаем, че особено по празници кулинарите стават много консервативни. Експериментите са табу, рискът от грешка или провал трябва да е минимален. В тази рецепта обаче няма какво да се сбърка. Рецептата за агнешкото, което ви представяме, е изпитана, а комбинацията от съставки е уникално вкусна. Така че съберете смелост и я опитайте. Със сигурност няма да съжалявате.

1 предна агнешка четвъртинка (плешка с ребра)
500 г домати
180 г краве масло
6 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1–2 връзки джоджен
1 връзка магданоз
4 зелени люти чушки
300 мл прясно мляко
100 мл бяло вино
50–100 г брашно (+ за тестото)
1 дафинов лист
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер на зърна
сол на вкус

Агнешката плешка се обезкостява и се нарязва на едри парчета, ребрата от четвъртинката също се нарязват на парчета. Посоляват се.
Брашното се запича на сух тиган до златисто. Пресният лук, чесънът, джодженът и магданозът се наситняват.
Добавят се към месото и се поръсват със запеченото брашно, червения пипер, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Разбърква се добре.
Прехвърля се в гювеч. Залива се с виното и млякото.
Отгоре се подреждат нарязаните на шайби домати, налива се разтопено масло. Слагат се и лютите чушки.
Похлупва се и се запечатва с тесто, приготвено от брашно и вода.
Гювечът се поставя в студена фурна. Фурната се загрява на 160 градуса (без вентилатор) и ястието се пече за 4–5 часа.



(в материала има продуктово позициониране)