Агнешко се яде за Великден и в началото на пролетта във всички християнски държави. Агнето е изключително важен символ на Великден, представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.
Ако обаче ви остане от печеното и се чудите какво интересно да приготвите с него, ето една идея.

За тестото:
500 г брашно за баници
1 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. сол


За плънката:
600 г печено агнешко месо
150 г заквасена сметана
50 г краве масло
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус


За намазване:
150 г свинска мас

За соса:
250 г гъсто кисело мляко
2 стръка джоджен
1 скилидка чесън
сол на вкус

В купа се наливат 270 мл топла вода и оцетът, сипва се солта и малко по малко се добавя брашното. Първоначално се бърка, а след това се меси, докато се получи меко, еластично тесто.
Разделя се на 4 топки, които се оформят като дебели питки. Намазват се с разтопена свинска мас и се оставят да престоят за 15 минути.
Лукът и чесънът се наситняват и се готвят за кратко в маслото и 100 мл вода. Когато омекнат и течността се изпари, се поръсват с червен пипер и съдът се дърпа от огъня.
Овкусяват се със сол и черен пипер, оставят се леко да се охладят и разбъркват с нарязаното на кубчета агнешко и заквасената сметана.
Топките тесто се дърпат с ръце на тънки кори върху памучна покривка или върху плота. Периодично ръцете се мажат с мас. Дебелите краища се отстраняват. Корите се намазват с разтопена мас.
Върху тях се разпределя плънката и се завиват рула. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия като вита баница. Пече се около 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Чесънът за соса се стрива на паста, джодженът се накълцва и се разбъркват с киселото мляко и сол на вкус. Баницата се поднася с млечния сос.


(в материала има продуктово позициониране)