Навсякъде в християнския свят великденското меню е специално. Нашите съседи, гърците, слагат край на постите с една вкусна супа от агнешки дреболии. Тя е и първото нещо, което се яде след Великденския пост, в нощта на Великден, т.е. първите часове на неделята. Причината е много логична: карантията на агнето трябва да се употреби максимално бързо. Основните продукти в супата са агнешки дроб, ориз, пресен лук и копър. Освен дроб, вътре слагат и сърцето, шкембе, черва, бъбреци. Ако се яде сутринта, към нея винаги има пресен хляб. А в неделя гърците излизат на открито и правят червеме – или агнешко, или козе.

Време за приготвяне: 2 часа и 30 минути
Необходими продукти за 8 порции:

1 кг агнешки комплект
100 г кисело мляко
100 г ориз
50 мл зехтин
2 жълтъка
2 глави лук
4 връзки пресен лук
1 връзка лапад
1 връзка копър
2 стръка пресен чесън
сокът от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус

Черният дроб се попарва за 2–3 минути в кипяща вода и се нарязва на кубчета. Останалите дреболии от агнешкия комплект се измиват и се сваряват, след което се режат на малки кубчета.
Двата вида лук, чесънът, копърът и лападът се наситняват. Дреболиите, лукът и чесънът се запържват в зехтина.
В тенджерата се добавя предварително измитият ориз и се наливат около 2 л от бульона от варенето на дреболиите.
След като оризът се свари, се прибавят лападът и копърът. Готви се още 4–5 минути.
Жълтъците се разбиват с киселото мляко и лимона.
Темперират се внимателно с част от супата и се наливат в тенджерата. Кипва се.
Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.


(в материала има продуктово позициониране)