Великденският хляб, познат като “пинца” или “сирница”, е традиционен хърватски козунак, който се сервира по време на Великденските празници. Интересното при пинца е, че тестото не е меко и еластично, както при нашите козунаци. Получава се малко по-твърдо, а към него няма никаква плънка, както в нашите има стафиди например. В Хърватската пинца има единствено аромат на ванилия, лимонова и портокалова кора.

Продукти:

600 г брашно
170 г захар
150 г краве масло (със стайна температура)
90 г заквасена сметана
50 г захаросани плодове
40 г стафиди
150 мл топло прясно мляко (+ за мазане)
40 мл ром
3 яйца
2 жълтъка
1 кубче прясна мая (42 г)
1 с. л. бурбонска ванилова захар
кората от 1 портокал
кората от 1 лимон

Приготвяне:

Стафидите се накисват в рома.
Брашното се смесва със захарта и бурбонската ванилова захар.
Добавят се разтворената в млякото мая, сметаната, яйцата, единият жълтък, настърганите цитрусови кори, захаросаните плодове и отцедените стафиди.
Замесва се тесто и се оставя да втаса. Размесва се с маслото и се оставя да втаса повторно.
След това се разделя на 5 топки и отново се оставя да втаса.
Топките се цепват на кръст и се мажат с разбит с мляко жълтък. След около 10 минути се слагат в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се пекат около 30 минути.
Докато са още горещи, готовите козунаци се мажат отново с мляко и жълтък и се поръсват със захар.

(в материала има продуктово позициониране)